3 Tanda Kelas Online Anda Akan Menang Di Hati Pelajar. Anda Yang Mana?

3 Tanda Kelas Online Akan Menang Di Hati Pelajar.+ Pelajar tak sabar2 nak masuk kelas..Asyik tertunggu2 kelas seterusnya. Bila nak dekat kelas, dia alert & tanya2 link, nak masuk cepat..+ Pelajar beri respon dalam kelas..Ada pelajar yang akan buka camera & ada yang tidak. Tapi adakah pelajar anda respon soalan yang anda ajukan atau aktiviti yang anda buat?.+ Dapat feedback ...

Read More »

Nak Jadi Online Tutor Yang Berjaya Era PKP?

TERKINI! Jadi Online Tutor Gaya Pro Bersama CMN Tutor Profesional Malaysia 😎 Cikgu Zanna dalam Seminar BEST SPM Tajaan University of Cyberjaya “Serabut laaa…. Klien banyak nak berhenti kelas sebab risau virus ni!” Ada ibu bapa yang risau tentang penularan wabak, sampai terpaksa tangguh kelas Home Tuition dan di Pusat Tuisyen. Kerajaan pun dah minta rakyat mengawal pergerakan dengan penguguman ...

Read More »

8 Langkah Mudah ‘Close Sales’ Klien Tuisyen Pro

1) Target market: target klien yang sesuai. Kenali klien kita iaitu ibu bapa yang concern tentang pencapaian akademik anak-anak mereka.Kebiasaannya pendapatan mereka sederhana ke atas. Jika mereka tiada kapasiti kewangan, boleh cadangkan solusi lain seperti pendaftaran bersama rakan-rakan untuk mendapatkan diskaun. 2) Keyakinan ketika promosi Kita sendiri perlu yakin dengan perkhidmatan kita. Kena ada ‘sense of belonging’ pada perkhidmatan Tuisyen ...

Read More »

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ingin bermula? Ini adalah tips-tips ulung bagi anda yang baru bermula sebagai tutor tuisyen atau cikgu tuisyen. 1. Mulakan dengan mengajar subjek yang disukai atau dirasakan mudah. Contohnya subjek yang anda pernah perform masa belajar dulu 🙂 2. Sentiasa update perkembangan dunia pendidikan terkini contohnya ...

Read More »

3 Perkara Elak Buat Semasa ‘Closing Sales’

3 Perkara ‘Ditegah’ Masa Buat Closing, no 3 paling ‘haru’ kalau buat. 1- Terus bagi harga.“Kak, harga buku ni berapa? ”“RM20 je dik. Nak beli ka?”. Uish, macam tu je jawab. Kalau orang yang kenal, ok la lagi….Salah ke cara ni?. “Dah orang tanya harga, saya nak jawab apa…”. Tak salah… Cuma kurang ‘cantik’.. Boleh mengurangkan kadar orang nak beli..Sebab ...

Read More »

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai orang yang sibuk menjual produk/perkhidmatan, tetapi lupa apakah NILAI yang mereka ingin berikan pada pelanggan.   Ramai yang bertanya bagaimana ingin membuat marketing atau pemasaran yang bagus? Memang banyak teknik marketing online mahupun offline di luar sana. Tetapi anda perlu kuasai ‘product knowledge’ produk/perkhidmatan anda ...

Read More »

4 Teknik Untuk Disiplin Dalam Mencapai Matlamat

Menarik input yang dikongsikan Brandon Burchard. Plus ditambahkan disiplin kita sebagai seorang Visi kita sebagai Mukmin Kompeten. 1. Setiap kali selepas bangun tidur dan selepas solat Tahajjud & Subuh bagi Muslim, pentingnya kita ada ’emotionally engage ‘ dengan impian serta matlamat kita. Tanpa ’emotionally engage’ akan menyebabkan impian kita itu akan terasa ‘kosong’. Kita melakukan tugasan, namun tiada ‘roh’ di dalamnya. Ambil ...

Read More »

Mengapa Ibu Bapa Menghantar Anak Mengikuti Tuisyen Walaupun Semasa Pdpr?

Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ibu bapa terutama dalam keadaan PdPr ini. Namun, saya tidak bersetuju apabila kita meyalahkan pihak sekolah atau guru-guru di sebabkan sistem pendidikan yang kerap ...

Read More »

Mengapa Pentingnya Ada Mentor Dalam Bisnes Pendidikan?

MENGAPA PERLU BERMENTOR DALAM BISNES?   Lao Tzu, seorang ahli falsafah China mengatakan, “Perjalanan seribu batu bermula dengan langkah pertama.” Sebagai orang muda dengan adrenalin berganda, dengan 1001 booster mahu menjadi seorang usahawan yang berjaya, walau kobaran semangat itu menyala setinggi langit sekalipun, ia tetap perlu dimulakan dengan langkah pertama.   Kebiasaannya orang menyebut, langkah pertama bagi memulakan sesuatu kerja ...

Read More »

Dari Akauntan Bertauliah Kepada Tutorpreneur Berjaya

Pn Maizura adalah bekas Akauntan Bertauliah yang berpengalaman bersama sebuah syarikat besar sebelum ‘menerjunkan diri’ secara full time dalam bidang tutoring dan tuisyen yang merupakan ‘passion’ beliau. Jika dahulu beliau hanya mengajar sendiri siang dan malam di Kelas Tuisyen beliau, kini beliau mampu tersenyum kerana mempunyai lebih ramai Team Tutor di bawah syarikat Bright Minds Academy (BMA) yang diasaskan oleh beliau. ...

Read More »