Tutor

3 Tanda Kelas Online Anda Akan Menang Di Hati Pelajar. Anda Yang Mana?

3 Tanda Kelas Online Akan Menang Di Hati Pelajar.+ Pelajar tak sabar2 nak masuk kelas..Asyik tertunggu2 kelas seterusnya. Bila nak dekat kelas, dia alert & tanya2 link, nak masuk cepat..+ Pelajar beri respon dalam kelas..Ada pelajar yang akan buka camera & ada yang tidak. Tapi adakah pelajar anda respon soalan yang anda ajukan atau aktiviti yang anda buat?.+ Dapat feedback ...

Read More »

8 Langkah Mudah ‘Close Sales’ Klien Tuisyen Pro

1) Target market: target klien yang sesuai. Kenali klien kita iaitu ibu bapa yang concern tentang pencapaian akademik anak-anak mereka.Kebiasaannya pendapatan mereka sederhana ke atas. Jika mereka tiada kapasiti kewangan, boleh cadangkan solusi lain seperti pendaftaran bersama rakan-rakan untuk mendapatkan diskaun. 2) Keyakinan ketika promosi Kita sendiri perlu yakin dengan perkhidmatan kita. Kena ada ‘sense of belonging’ pada perkhidmatan Tuisyen ...

Read More »

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ingin bermula? Ini adalah tips-tips ulung bagi anda yang baru bermula sebagai tutor tuisyen atau cikgu tuisyen. 1. Mulakan dengan mengajar subjek yang disukai atau dirasakan mudah. Contohnya subjek yang anda pernah perform masa belajar dulu 🙂 2. Sentiasa update perkembangan dunia pendidikan terkini contohnya ...

Read More »

3 Perkara Elak Buat Semasa ‘Closing Sales’

3 Perkara ‘Ditegah’ Masa Buat Closing, no 3 paling ‘haru’ kalau buat. 1- Terus bagi harga.“Kak, harga buku ni berapa? ”“RM20 je dik. Nak beli ka?”. Uish, macam tu je jawab. Kalau orang yang kenal, ok la lagi….Salah ke cara ni?. “Dah orang tanya harga, saya nak jawab apa…”. Tak salah… Cuma kurang ‘cantik’.. Boleh mengurangkan kadar orang nak beli..Sebab ...

Read More »

Mengapa Ibu Bapa Menghantar Anak Mengikuti Tuisyen Walaupun Semasa Pdpr?

Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ibu bapa terutama dalam keadaan PdPr ini. Namun, saya tidak bersetuju apabila kita meyalahkan pihak sekolah atau guru-guru di sebabkan sistem pendidikan yang kerap ...

Read More »

Mengapa Pentingnya Ada Mentor Dalam Bisnes Pendidikan?

MENGAPA PERLU BERMENTOR DALAM BISNES?   Lao Tzu, seorang ahli falsafah China mengatakan, “Perjalanan seribu batu bermula dengan langkah pertama.” Sebagai orang muda dengan adrenalin berganda, dengan 1001 booster mahu menjadi seorang usahawan yang berjaya, walau kobaran semangat itu menyala setinggi langit sekalipun, ia tetap perlu dimulakan dengan langkah pertama.   Kebiasaannya orang menyebut, langkah pertama bagi memulakan sesuatu kerja ...

Read More »

Dari Akauntan Bertauliah Kepada Tutorpreneur Berjaya

Pn Maizura adalah bekas Akauntan Bertauliah yang berpengalaman bersama sebuah syarikat besar sebelum ‘menerjunkan diri’ secara full time dalam bidang tutoring dan tuisyen yang merupakan ‘passion’ beliau. Jika dahulu beliau hanya mengajar sendiri siang dan malam di Kelas Tuisyen beliau, kini beliau mampu tersenyum kerana mempunyai lebih ramai Team Tutor di bawah syarikat Bright Minds Academy (BMA) yang diasaskan oleh beliau. ...

Read More »

Mahasiswa Melabur Pusat Tuisyen RM55K

Saya kagum dengan semangat seorang anak muda ini. Saya perasan darah usahawan yang mengalir deras dalam dirinya. Merupakan mahasiswa di sebuah IPTA, dengan berbekalkan pengalaman dalam menguruskan home tuition selama beberapa tahun, sedang merancang untuk setup sebuah Pusat Tuisyen dan Transit (2 tingkat) dengan kos renovasi sebanyak RM55k. Alhamdulillah, sempat memberi cadangan sebelum beliau melabur dengan kos yang agak tinggi ...

Read More »

Terpaksa Tutup 5 Buah Pusat Tuisyen, Apa Cikgu Ina Lakukan?

Ikuti perkongsian dari Cikgu Ina, Module Creator ‘Heart to Heart Closing’ =============== Bicara Hati!  Susah betul Cikgu Ina nak mulakan story ni. Lama juga tersimpan dari pengalaman luka dari hati. 6 tahun sebagai Usahawan Pendidikan, tersungkur lelah angkara Covid-19, hidup semula selepas divaksin! Secara ringkasnya begitulah. Bismillah.  Alhamdulillah. Perkongsian dari hati Cikgu Ina.  Bermulanya PKP, bermulalah kejatuhan demi kejatuhan, jualan ...

Read More »

Tutor Zero To Hero

Seorang Tutor sememangnya perlu mempunyai value yang tinggi. Bukan mudah untuk menjadi seorang tutor yang berjaya. Setiap kejayaan pasti akan merasai kesukaran dan cabaran pada titik permulaan. Namun, sampai bila harus berada dalam situasi dan keadaan yang sama? Dalam erti kata lainnya, tiada peningkatan dan kemajuan. Dalam keadaan ekonomi kian merunsingkan, tutor perlu lebih ke hadapan dalam menyampaikan ilmu pendidikan. ...

Read More »