Teknik NLP: Switch Minda Dari Negatif Kepada Positif

 

TEKNIK SWITCH NEGATIF KE POSITIF

=====================

NLP boleh digunakan untuk membuang kepercayaan dan minda negatif dan mengisi minda separa sedar dengan kepercayaan positif.

Minda separa sedar yang positif akan membantu kita mencapai matlamat dan impian kita dengan lebih mudah.

Cuba anda lihat kanak-kanak apabila bercakap di hadapan orang ramai. Walaupun tanpa isi yang hebat, akan tetapi persembahannya sungguh menggagumkan.

Asasnya mereka yakin pada diri sendiri. Elemen ketakutan tiada dalam minda mereka. Atau elemen ‘excited’ lebih besar berada dalam minda mereka.

Semakin lama, bila kita semakin besar, minda separa sedar kita diisi dengan perkara-perkara negatif. Sebab itu apabila kita ingin melakukan perkara-perkara yang baik, tersekat-sekat dan berasa tidak yakin.

Dengan bahasa mudah, kita menukar bahasa minda kita dengan apa yang kita inginkan.

Sikap yakin diri ini datangnya dari rasa percaya yang dipupuk dalam minda separa sedarnya setiap masa.

Berapa banyak kali kita ‘down’ bukan isu, berapa cepat minda kita bangkit semula itu lebih penting. Proses ini boleh dibantu dengan salah satu daripada Teknik NLP.

law-of-attraction-20131213182504

‘If you believe you can do it, you will. If you believe you fail, you will!’

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Bagaimana Menjadi Pakar Dalam Bidang Anda?

Dalam setiap bidang ada pakar yang menjadi rujukan. Untuk membina empayar dalam sesuatu bidang, tidak ...