Tadabbur Alam Di Lempeter, Wales

Tadabbur Alam

Alhamdulillah dapat pengalaman baru rehlah serta berpeluang memancing di laut.

Tidak dapat dinafikan memang agak excited sebenarnya terutamanya bila dapat ikan. Maklumlah, amatur.. 😉

Memang banyak dapat ikan menggunakan umpan sotong. Kebanyakan adalah bersaiz kecil.

Bila dapat ikan bersaiz kecil, pemandu bot yang membawa kami akan melepaskan semula ikan tersebut ke dalam laut. Termasuk ikan yang jarang dimakan seperti ‘dog fish’. Ikan ini apabila ditangkap memang agak liar dan ganas serta mengeluarkan bunyi.

cardigan bay3

Walaupun agak kecewa pada mulanya tetapi bila difikirkan kembali betapa teguhnya prinsip mereka dalam menjaga kelestarian hidupan lain.

Hanya ikan bersaiz besar sahaja dibawa pulang.

Kerana pada akhirnya manusia itu hanyalah sebahagian daripada makhluk-makhluk lain di muka bumi ini serta ditugaskan sebagai khalifah yang bertujuan membawa rahmat ke seluruh alam.

Antara pengalaman menarik adalah dapat memancing 2 ekor ikan sekaligus dengan 1 mata kail 🙂

cardigan bay2Alhamdulillah, syukur atas nikmat ukhuwah dan tadabbur alam yang tersemat di memori.

cardigan bay4

cardigan bay

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Ingin Kenal Lebih Lanjut Speaker Simposium Tutor Profesional Malaysia #STPM2018?

Adakah anda seorang Tutor, Pendidik atau seorang Usahawan Pendidikan atau anda berminat menceburi bidang yang ...