Student-Centered Vs Syllabus-Centered Learning

Sembang Santai ‘Student-centered vs Syllabus-centered Learning’

=========

Mengapakah dalam sistem pendidikan di sekolah dan universiti, kita menilai pelajar mengikut umur atau tahun, bukan mengikut kemampuan mereka?

Contohnya, jika pelajar tersebut boleh belajar dengan pantas dan dapat menguasai sesuatu ilmu dengan lebih cepat, dia boleh ke level seterusnya tanpa mengikut jangka masa yang telah ditetapkan seperti sekarang.

Pada zaman sekarang, banyak ilmu yang ada di IPT contohnya boleh di’compress’ kan mengikut keperluan terkini. Bukan bermaksud kita ingin melahirkan pelajar yang ‘mee segera’, tapi lebih ke arah menilai pelajar mengikut kemampuan mereka dan memberikan mereka apa yang layak untuk mereka.

Jika ada pelajar yang dirasakan ‘ketinggalan’, mungkinkah minat, kemahiran, ‘passion’ mereka dalam bidang lain atau ada kekurangan dalam aspek-aspek tertentu?

Apa pula pendapat tuan dan cik puan yang bijaksana? 🙂

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Bagaimana Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen di Malaysia?

Di sekolah, terdapat pelajar yang mungkin kurang memahami apa yang diajarkan kepada mereka. Sesetengah pelajar ...