Sistem Pendidikan Finland #1 Di Dunia

Finland telah berjaya mengubah sistem pendidikannya menjadi salah satu yang terbaik di dunia.

finland educarion 1st system

Kini, negara tersebut telah menghasilkan pelajar paling pintar dan berkembang dengan baik di kalangan terbaik.

Apakah keunikan yang terdapat dalam sistem pendidikan mereka?

Finland telah menghapuskan hampir semua ujian standard sebelum umur 16 dan tidak menggalakkan kerja rumah Ia dilihat sebagai melanggar hak kanak-kanak untuk kanak-kanak untuk memulakan sekolah lebih awal daripada umur 7 tahun.

finland fun learning

Enam tahun pertama pendidikan pelajar tidak mengejar kejayaan akademik . Sekolah tidak mengukur kanak-kanak pada ketika ini. Ia adalah tempoh persediaan untuk belajar dan setiap kanak-kanak mencari passion mereka sendiri.

finland educatioon system

Sehingga 2012, Finland menduduki tempat pertama di dunia untuk sistem pendidikan. Walau bagaimanapun, dengan Korea Selatan mengambil alih, Finland kini di tangga ke-5.

Walaupun telah menurun dari segi ranking, sistem pendidikan negara tersebut adalah antara contoh terbaik untuk dikaji ke arah pembelajaran yang lebih baik.

Ini adalah antara usaha yang dilakukan oleh CMN Education Group dengan mengkaji Sistem Pendidikan Finland & UK iaitu bagaimana menjadikan pembelajaran itu lebih seronok dan bermakna dalam kehidupan seorang pelajar. Baca DI SINI untuk mengetahui tentang Sistem Persekolahan di UK.

Semoga ia akan mendatangkan natijah yang baik kepada semua, insha Allah.

Untuk mengetahui perkembangan Sistem Pendidikan & Tuisyen, boleh follow kami DI SINI.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai ...