Pertandingan Video Sains Kreatif ‘Breakthrough Junior Challenge’

Jika anda mempunyai anak mahupun pelajar yang berumur di antara 13-18 tahun dan meminati bidang life sciences, physics, mathematics anda boleh menggalakan mereka untuk menyertai Pertandingan Video Kreatif ‘Breakthrough Junior Challenge’ yang mengumpulkan peserta dari seluruh dunia.

Antara penyumbang dan penyokong ‘Breakthrough Prize’ adalah Chan Zuckerberg Foundation di mana Foundernya adalah Mark Zuckerberg (Facebook) dan isteri beliau, Priscilla Chan.

Bagaimana menghasilkan video tersebut?

Video-video finalist pertandingan tahun lepas juga sangat menarik dan mengujakan. Mereka sangat kreatif!

Ini adalah pemenang Breakthrough Junior Challenge 2016 dari negara Asia iaitu Singapore. Idea dan penjelasan beliau sangat superb dan melangkaui silibus pembelajaran.

 

Video finalist lain boleh di lihat di sini.

 

Apakah hadiah bagi pemenang?

  • $250,000College Scholarship
  • $100,000Breakthrough Prize Lab for your school
  • $50,000Teacher Inspiration Prize

 

Bagi saya pertandingan ini sangat bagus untuk mencungkil bakat-bakat pelajar dalam bidang Sains secara kreatif & inovatif serta membolehkan mereka berkongsi dan menyampaikan idea mereka kepada dunia.

Ia seiring dengan pendidikan Malaysia yang inginkan pelajar berfikir secara aras tinggi atau KBAT dan Science Technology, Engineering & Maths (STEM).

Yang penting adalah mereka berkongsi idea kepada orang luar, jika menang itu adalah bonus 🙂

Info lanjut boleh di lihat DI SINI.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Bengkel ‘Beyond Expectation Teachers’ Guru-guru Sains & Matematik Anjuran PPD Rompin & CMN

Bengkel “Beyond Expectation Teachers” untuk Guru-guru Sains & Matematik anjuran PPD Rompin dengan kerjasama CMN ...