Pelajar ‘Segan’… Apa nak buat?

Manusia ada pelbagai ragam. Begitu juga pelajar, ada yang cepat belajar, ada yang lambat sikit, ada yang suka bercakap, tak kurang juga ada yang pendiam.

Biasa kami dengar luahan rasa tutor2 kami yang mempunyai pelajar yang pendiam. Biasanya agak sukar untuk berkomunikasi & ‘break the ice’. Pelajar sebegini biasanya orang yang ‘segan’ atau bahasa lainnya pemalu.

Yang bestnya, pelajar ini biasanya ‘dengar cakap’ & jika dapat membuatkan pelajar ini berbual, pastinya pengalaman terindah buat tutor tersebut.

Bagaimana nak buat bila dapat pelajar yang ‘segan’ ni?

1- Sabar. Kenapa perkara pertama adalah sabar? Anda mungkin akan mengambil masa yang agak lama, untuk pecahkan dinding yang menghalang. Bergantung kepada cara anda cuba kerkomunikasi, cara/tempoh penerimaan pelajar tersebut dan keadaan sekeliling.

2- Cuba beberapa topik perbualan yang sesuai, contohnya bola sepak, video games, dll untuk pelajar lelaki. Topik perbualan yang betul & kena dengan minat pelajar akan buatkan pelajar bercakap dan bercerita. Biasanya selepas itu, hubungan akan jadi lebih rapat.

3- Cuba cara pengajaran yang lebih seronok, kreatif dan melibatkan ‘2-ways interaction’.

dan pelbagai lagi cara untuk memudahkan kita memecahkan ais.

 

Khas buat anda yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan tips2 mengajar dan pelbaga tips dan peluang lain,

Kami ada satu program yang terdekat untuk anda.

Anda boleh ke link ini : http://coachmohdnoor.com/beyond-expectation-tutor-certificate-workshop.htm

untuk maklumat lanjut.

Total
0
Shares
Related Posts