Artikel Terkini

Motivasi Usahawan: Allah Mengikut Sangkaan HambaNya

Sekiranya anda sedang mencari cara-cara untuk menambahbaik kehidupan, bacaan ini memang untuk anda. Ada satu cerita yang menarik mahu saya kongsikan. Saya panggil beliau Syafiq. Setiap hari, beliau melalui perkara yang sama sahaja setiap hari. Ada kala, kena marah dengan bos. Submit kerja lambat. Datang kerja lambat. Dah biasa dan tak kisah. Seperti biasa, malam minggu tengok TV. Tengok cerita. Kemudian, ...

Read More »

Berjemaah Dalam Berbisnes

Alhamdulillah, baru selesai perbincangan bersama salah seorang rakan joint venture baru. Topik hari ini adalah Operation, Finance, Marketing & Administration. Dalam fasa untuk melihat perkembangan bisnes yang sedia ada, antara Formula Marketing yang perlu dimonitor terutamanya oleh usahawan antaranya adalah: 1. Break Even (BE) Berapa titik pulang modal yang diperlukan dalam terutamanya bagi bisnes baru atau produk baru.   2. ...

Read More »

Lesen Kementerian Kewangan Malaysia

Alhamdulillah, syukur. Akhirnya dapat juga lesen Kementerian Kewangan setelah lama berusaha untuk CMN Global Consultant Sdn Bhd. Semoga dapat memberi manfaat & berkembang lebih maju, insyaAllah. Mohon doakan kami.      

Read More »

Apa Kata Survey Mengenai Sistem Pendidikan Malaysia Sekarang?

Apa kata survey mengenai sistem pendidikan sekarang? Menurut survey yang telah dijalankan oleh Astro Awani, majoriti (36%) mengatakan sistem pendidikan tidak relevan dengan kehidupan sebenar. Betul kah? Saya mengikuti perkembangan pendidikan di Malaysia & United Kingdom (UK). Ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya walaupun terkadang ia dilihat pelik kalangan masyarakat. Mentaliti dalam sistem pendidikan. Memang saya sendiri dapat rasakan ...

Read More »

The Power of LUA & NLP: Seni Menjemput Kejayaan & Kebahagiaan

[WEBINAR] THE POWER OF LUA NLP : SENI MENJEMPUT KEJAYAAN DAN KEBAHAGIAAN Adakah anda merasakan sesuatu kurang dalam diri atau hidup anda dan inginkan yang lebih baik? Pelajari Teknik Praktikal menjemput kejayaan & kebahagiaan dengan ilmu Law of Universal Attraction (LUA) & Neuro Linguistic Programming (NLP) dari lokasi anda!   Kajian menunjukkan bahawa Law of Universal Attraction (LUA) & Neuro ...

Read More »

Balasan Untuk Peniaga Jujur & Amanah

Rasulullah S.A.W memberi jaminan, “Peniaga yang jujur dan amanah akan bersama para nabi, sodikin (orang-orang yang benar), orang-orang mati syahid pada hari kiamat.” Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah    

Read More »

30 Teknik Bermagnet Untuk Marketing Bisnes Anda

Terima kasih bagi tuan/puan yang sudah mendapatkan buku ini. Ada sesiapa lagi mendapatkan buku terbaru ‘Magnet Marketing’ oleh Tuan Aqif Azizan yang ‘hot stuff’ ini? Content ini hanya sesuai untuk usahawan dan bakal usahawan yang ingin memperkembangkan bisnes dan menambah bilangan pelanggan dengan teknik marketing yang terbukti berkesan. Kebanyakan daripada teknik-teknik ini merupakan kos rendah dan memang bermagnet untuk membina legasi ...

Read More »

Al-Kisah Seorang Pakcik Tua Yang Ingin Menunaikan Haji

Alhamdulillah, teringat suatu ketika berpeluang berbual dengan seorang pakcik yang bekerja sebagai pegawai kerajaan sementara menunggu selesai urusan dengan jabatan tersebut. Umur beliau sudah 55 tahun, berhasrat untuk pencen, tetapi beliau perlu menyambung kontrak atas arahan dari pegawai atasan. “Saya ni kalau boleh nak pencen awal. dapat duit pencen saya nak pergi haji dengan isteri. Saya pun tak tahu sempat ...

Read More »

[Video] Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Disayangi?

Seandainya kita imbau kembali saat-saat manis waktu belajar dahulu. Pastinya anda semua mengingati pendidik yang akan sentiasa berada di hati kita sampai bila-bila. Namun, ada juga pendidik yang terus luput dari ingatan seseorang pelajar walaupun bukan itu kehendak mereka. Contohnya; Siapa Guru Bahasa Melayu kita Tahun 5? Siapa yang mengajar kita Matematik Tingkatan 2? Siapa pula yang mengajar kita subjek ...

Read More »

Business Model Canvas (BMC): Freemium Strategy oleh Skype

Freemium Strategy Business Model Canvas (BMC) of Skype. Pada permulaan, apabila Skype memperkenalkan perkhidmatan panggilan percuma melalui internet, ramai pelik dan menyangka Skype tidak serius dalam bisnes. Pada 2008, pendapatan Skype berjumlah $550 million menerusi perkhidmatan premium (SkypeOut), iaitu panggilan dengan kadar rendah berbanding telco biasa. Antara BMC yang menarik untuk dikaji juga adalah strategi Google dan Facebook yang turut ...

Read More »

Dari Seorang Pensyarah Kepada Businessman

Copy dari web www.sifufbads.com… Beliau adalah seorang pengarah kepada CMN Global Consultant Sdn Bhd dan Co-Founder Akademi Infitah Training & Consultancy yang menawarkan perkhidmatan tuisyen dan mengaji di rumah.. SEKARANG.. .. Syarikat beliau kini mempunyai 20 cawangan Akademi Infitah di seluruh Malaysia dan luar negara.. Ada di antara cawangannya mampu memberi pulangan melebihi RM20k sebulan.. WOW! SEBELUM NI.. .. Beliau ...

Read More »

15 Fakta Menarik Tentang Steve Job & Apple

Passion vs Patient Steve Job merupakan Pengasas kepada syarikat Apple yang telah mencetuskan revolusi dalam dunia teknologi dengan menghasilkan komputer dan smartphone yang berkualiti seperti iMac & iPhone. Beliau digelar sebagai ‘Father of Digital Revolution’, ‘Master of Innovation’ & ‘Design Perfectionist’. Beliau pernah dibuang dari Apple kerana sifat ‘degil’ & perfectionist yang ada pada diri beliau dan kemudian kembali semula ...

Read More »

Benarkah Kita Sudah Merdeka?

Apakah maksud merdeka? Merdeka sinonim dengan istilah bebas atau dengan erti kata lain adalah pembebasan dari penjajahan luar. Apapun pengertian merdeka dari persektif pelbagai sudut, kita harus menghormatinya dan kebanyakannya akan berbicara dari sudut penjajahan fizikal. Persoalannya kini, adakah kita benar-benar sudah merdeka dari penjajahan pemikiran (intelektual), emosi & spiritual? Ketika dalam peperangan Qadisiyah, ketika mana Rubi’ bin Amir disoal oleh musuh ...

Read More »