Mahasiswa Melabur Pusat Tuisyen RM55K

Saya kagum dengan semangat seorang anak muda ini. Saya perasan darah usahawan yang mengalir deras dalam dirinya. Merupakan mahasiswa di sebuah IPTA, dengan berbekalkan pengalaman dalam menguruskan home tuition selama beberapa tahun, sedang merancang untuk setup sebuah Pusat Tuisyen dan Transit (2 tingkat) dengan kos renovasi sebanyak RM55k.

Alhamdulillah, sempat memberi cadangan sebelum beliau melabur dengan kos yang agak tinggi tersebut supaya survey terlebih dahulu beberapa Pusat Tuisyen yang ingin dijual dengan harga yang jauh lebih murah dan boleh terus dimulakan.

Ini lebih menjimatkan wang, masa, tenaga dengan sistem dan pelajar yang sudah sedia ada.

Cadangan beliau untuk memulakan operasi Pusat Tuisyen pada saat-saat begini juga memang satu tindakan yang berani dan memerlukan usaha yang amat luar-luar biasa..

Selepas memberikan beberapa cadangan serta strategi dan melihat jangka masa panjang, beliau bersetuju untuk memikirkannya perancangannya semula serta review kontrak yang menawarkan guarantee return kepada pelaburnya.

Apa pun mulakan dengan apa yang di tangan dengan menggunakan Konsep Lean Start-up. Elakkan membuat pinjaman bagi memulakan bisnes. Hanya jika bisnes tersebut sudah berjalan dan ingin dikembangkan lagi, barulah kaedah pinjaman bisnes sesuai untuk dipertimbangkan.

Saya percaya hanya pelaburan scam sahaja yang berani memberikan guarantee return. Dalam bisnes tiada benda yang pasti. Cuma dengan ilmu, risiko dapat dikurangkan.

Berani dengan berilmu dan bersistem, ia lebih terjamin.

Alhamdulillah, beliau bersetuju untuk menyusun kembali perancangan beliau dengan strategi yang lebih realistik dengan keadaan beliau.

p/s: Jika anda berminat untuk bertanya membantu menyelesaikan isu Bisnes Tuisyen anda, boleh klik DI SINI. 

Untuk mengetahu FORMULA TINGKATKAN SALES klik di Sales Happiness.

Semoga dapat memberi manfaat kepada lebih ramai insan di luar sana, insyaAllah

Mohon like & share untuk manfaat bersama.

‘YAKIN SEBELUM BERJAYA’

Total
1
Shares
Related Posts