Kementerian Pendidikan Rangka Pelan Atasi Kemerosotan Pelajar Sertai Aliran STEM

KUALA LUMPUR, 21 Safar 1438H, Isnin – Kementerian Pendidikan sedang merangka Pelan Tindakan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM) Nasional 2017 hingga 2025 bagi mengatasi masalah kemerosotan pelajar menyertai aliran itu.

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk P Kamalanathan berkata, pelan tindakan itu yang dilaksanakan melalui kerjasama kementerian berkenaan bersama-sama Kementerian Pendidikan Tinggi dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi memfokuskan lapan bidang utama antaranya dasar pengajaran dan pembelajaran serta fasiliti.

“Pelan tersebut juga memfokuskan program kesedaran, kerjaya, kerjasama strategik, data dan penyelidikan, pengkomersilan serta inovasi,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu) mengenai punca nisbah pelajar dalam aliran STEM yang merosot.

Kamalanathan turut mengakui terdapat kemerosotan bilangan pelajar yang memasuki aliran STEM pada 2014 iaitu sebanyak 47 peratus atau 193,557 daripada 414,314 pelajar tingkatan lima berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Katanya, kemerosotan itu juga berpunca daripada tindakan pelajar yang layak memasuki aliran sains, tetapi memilih untuk mengikuti aliran sastera.

Sehubungan itu, Kamalanathan berkata, kementerian telah menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi mengkaji punca dan cadangan penyelesaian kepada kemerosotan enrolmen pelajar yang mengikuti aliran sains dan teknologi di sekolah.

“Hasil laporan jawatankuasa khas itu memaklumkan kemerosotan itu antaranya disebabkan kurikulum yang padat dan sukar, serta aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang kurang menarik,” katanya.

Selain itu, Kamalanathan berkata, kekurangan infrastruktur, persepsi kurang baik terhadap aliran berkenaan serta prospek kerjaya yang kurang memberangsangkan juga menyumbang kepada kemerosotan itu. – Bernama

p/s: Modul STEM Sains & Matematik untuk meningkatkan minat pelajar dalam subjek berkenaan

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Apakah Persediaan & Jangkaan Anda Berkaitan STPM2019 Tahun Ini?

Apakah Persediaan & Jangkaan Anda Berkaitan STPM Tahun Ini? Tahniah!!! Bagi yang sudah mendaftar ke ...