How To Stop Worrying & Start Living Oleh Dale Carnegie

Terkadang dalam hidup ini banyak perkara yang kita bimbangkan..

Belajar…

Kerja…

Keluarga…

Kewangan..

 

how to stop worrying and start living dale carnegie

Apakah perkara yang paling teruk akan terjadi jika perkara yang kita bimbangkan itu terjadi??

Apakah kebimbangan dan ketakutan yang kita hadapi itu akan benar-benar terjadi atau sekadar di minda?

Ketakutan yang sebenar hanya pada Allah.. Namun, apabila kita takutkan Allah, sebenarnya kita makin dekat padaNya.

 

“… Kerana itu janganlah kamu takut kepada manusia, (tetapi) takutlah kepadaKu. Dan janganlah kamu menukar ayat-ayatKu dengan harga yang sedikit…

(Al-Ma’idah:44)

Sibukkan diri anda dengan perkara bermanfaat dan minda anda tidak mempunyai masa untuk memikirkan tentang perkara negatif.

Bersyukur dengan apa yang anda ada sekarang yang mungkin kita tidak perasan atau ambil kisah sebelum ini contohnya anggota badan serta pancaindera serta ilmu yang ada pada kita yang tidak ternilai harganya.

Bersyukur dengan sedikit, insyaAllah yang sedikit akan bertambah..

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmatKu), maka sesungguhnya azabKu sangat pedih.”

(Ibrahim: 7)

Tonton video ini…

 

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai ...