Kerjaya

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ingin bermula? Ini adalah tips-tips ulung bagi anda yang baru bermula sebagai tutor tuisyen atau cikgu tuisyen. 1. Mulakan dengan mengajar subjek yang disukai atau dirasakan mudah. Contohnya subjek yang anda pernah perform masa belajar dulu 🙂 2. Sentiasa update perkembangan dunia pendidikan terkini contohnya ...

Read More »

Mengapa Ibu Bapa Menghantar Anak Mengikuti Tuisyen Walaupun Semasa Pdpr?

Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ibu bapa terutama dalam keadaan PdPr ini. Namun, saya tidak bersetuju apabila kita meyalahkan pihak sekolah atau guru-guru di sebabkan sistem pendidikan yang kerap ...

Read More »

Mahasiswa Melabur Pusat Tuisyen RM55K

Saya kagum dengan semangat seorang anak muda ini. Saya perasan darah usahawan yang mengalir deras dalam dirinya. Merupakan mahasiswa di sebuah IPTA, dengan berbekalkan pengalaman dalam menguruskan home tuition selama beberapa tahun, sedang merancang untuk setup sebuah Pusat Tuisyen dan Transit (2 tingkat) dengan kos renovasi sebanyak RM55k. Alhamdulillah, sempat memberi cadangan sebelum beliau melabur dengan kos yang agak tinggi ...

Read More »

Sudah Bosan Mengajar Pelajar Lemah?

Kadang-kadang bila kita mengajar terutamanya student lemah, kita rasa ‘fed-up’.. “Kenapalah budak ni, benda simple macam ni pun susah nak faham..” Kadang-kadang rasa kurang sabar. Dah ajar banyak kali pun masih susah nak faham. Sabar bro & sis. Ini sebab kita mungkin letakkan level pemikiran kita sama dengan pelajar tadi. Kita mungkin rasa benda tu mudah sebab kita dah naik ...

Read More »

Resepi KFC oleh Pengasasnya Colonel Sanders Pernah Ditolak Sebanyak 1009 Kali!

Tahukah anda pencipta resepi KFC, Colonel Sanders memulakan bisnes selepas bersara dari tentera. Pada ketika umur 65 tahun, beliau telah mempromosikan resepi ayam gorengnya ke 1009 restoran dan semua mereka menolaknya hinggalah yang terakhir bersetuju untuk menggunakan ayam goreng ‘secret recipe’nya 🙂 Pada tahun 1964, ada lebih 600 franchise menjual resepi trademarknya. Kemudian beliau menjual syarikatnya pada nilai $2 juta ...

Read More »

Impian Anda Untuk Menjadi Home Tutor Berjaya Bakal Menjadi Kenyataan..

✪✪✪ Khas untuk anda yang mengimpikan kerjaya bermanfaat yang boleh dilakukan secara Part-Time sebagai Home Tutor Tuition, sini ada jalannya ..✪✪✪ Kini Anda Mampu Menjadi Seorang Home Tutor Yang Berjaya Walaupun Belum Pernah Mempunyai Pengalaman Mengajar Sebelum Ini.  Anda tidak perlu lagi rasa ragu-ragu atau tidak yakin untuk memulakan langkah sebagai Home Tutor walaupun anda tiada sebarang latar-belakang dalam bidang ...

Read More »

Pengalaman Baru Bersama Guru Sains PPD Kuala Selangor

Sewaktu pergi ke Seminar Antarabangsa Pendidikan di Unisel untuk presentation dan buka Booth tahun lepas, berpeluang mengenali Pensyarah, Guru-guru, pegawai PPD dan salah seorang ialah Cikguche Hasni, Guru Sains SMK Pengkalan Permatang. Saya berasa kerdil sangat sebab dikelilingi oleh orang-orang hebat dalam bidang pendidikan di Malaysia waktu itu..Namun kami gagahkan juga untuk berkongsi sedikit ilmu yang kami ada.. Beliau juga ...

Read More »

Saya Bukan Guru Sekolah. Bolehkah Saya Menjadi Cikgu Tuisyen?

statistik bilangan pelajar, murid, sekolah 2014 kementerian pendidikan malaysia

Ramai yang bertanya, saya bukan guru dan tidak pernah mengajar. Bolehkah saya menjadi cikgu tuisyen atau lebih dikenali sebagai tutor tuisyen? Di sekolah terdapat ramai pelajar yang mungkin kurang memahami apa yang di pelajari oleh mereka. Sesetengah pelajar juga mungkin ada sifat malu untuk bertanya kepada guru apabila terdapat kekeliruan dalam pelajaran di sekolah. Jadi, adakah perlu untuk mewujudkan pendidikan ...

Read More »

Mengapa Saya Memilih Kerjaya Sebagai Home Tutor?

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera, pegawai bank, doktor dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor ...

Read More »

Ingin Kembangkan Kerjaya Sebagai ‘Exclusive Member’ Tutor Profesional Malaysia?

TAWARAN ISTIMEWA! Untuk menjadi CMN Tutor Exclusive Members 2019 Buat semua tutor yang ingin ‘Upgrade’ ilmu, kemahiran dan diri dalam bidang tutoring di Malaysia, CMN menyediakan platform terkini yang mana tutor boleh meningkatkan kualiti dan kerjaya sebagai Tutor Profesional dalam bidang tuisyen di Malaysia. Apa manfaat yang tutor dapat di dalam closed group ini? SOP Tutor Profesional Malaysia bernilai Rm50Video ...

Read More »