Bagaimana Ingin Berjaya Dengan Cara Mudah & Pantas?

Anda ingin berjaya dalam apa jua bidang?

Kata Tony Robbins dan juga Prinsip yang saya belajar dari ilmu Neuro-Linguistic Programming (NLP), kalau nak berjaya ‘modelling’ dan tiru orang yang sudah berjaya.

‘Modelling’ dan ‘copy’ adalah dua perkara berbeza.

Modelling apa yang mereka buat, apa yang mereka cakap dan apa sahaja dan sesuaikan untuk capai sesuatu matamat dan impian. Copy pula tiru bulat-bulat. Ini biasanya kurang beretika.

Dengarnya seperti ‘cliche’, tetapi sebenarnya tak ramai tahu bagaimana nak ‘modelling’ seseorang atau sesuatu kejayaan itu.

Cara yang paling mudah dan pantas adalah dengan cari orang yang telah berjaya dalam sesuatu bidang itu dan belajar dari mereka.

 

 

Screen Shot 2016-06-16 at 1.55.47 PM

 

Ini kerana mereka pastinya telah melalui kesilapan dan kegagalan dalam mencapai kejayaan.

Ini dapat mengelakkan kita melalukan kesilapan yang sama dan ‘menempuh dinding’ berulang kali.

 

 

Screen Shot 2016-06-16 at 1.59.03 PM

 

Adakah anda sudah mempunyai mentor atau guru dalam bidang anda?

Jika belum masih belum terlambat untuk mencarinya sekarang 🙂

Yakin Sebelum Berjaya 

 

 

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai ...