Apakah Itu Sistem ‘Licensing’?

Apakah itu Sistem Licencing?

Sistem licensing atau rakan niaga merupakan sistem dimana kita melantik usahawan atau rakan niaga yang ingin berniaga menggunakan kaedah atau metodologi bisnes kita.

Pemilik perniagaan dikenali sebagai licensor, manakala rakan niaga dikenali sebagai licensee. Secara amnya, rakan niaga yang dilantik bertindak sebagai duta bagi branding produk/perkhidmatan tersebut.

Licencing adalah proses pajakan yang dilindungi undang-undang iaitu, tanda niaga atau hak cipta, entiti (nama), kesamaan, logo, tanda dagangan, reka bentuk grafik, slogan, tandatangan, watak, atau gabungan beberapa elemen-elemen ini.

Pelesenan adalah satu cara untuk menggerakkan jenama perniagaan tanpa membuat pelaburan yang besar dalam sesuatu bisnes serta meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Namun, licensee tidak terikat kepada licensor dalam semua keadaan serta fleksible dalam menguruskan bisnes mereka.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai ...