Adaptasi Sekolah UK Di Malaysia

Sebelum datang ke UK pernah terfikir untuk bawa sesuatu pulang ke Malaysia nanti. Cuma belum berapa pasti lagi ketika itu.

Sekarang alhamdulillah sudah ‘crystal clear’ apa yang perlu dibawa pulang 🙂

Ketika awal-awal sampai ke UK pernah berbual dengan seorang Pensyarah UPM, Dr Raja yang sedang membuat Post Doctoral di UK ketika itu.

Selepas menghabiskan PhD beliau di UK pada masa itu, beliau telah pulang ke Malaysia. Isunya ketika itu adalah untuk memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak beliau seperti yang diperolehi di UK. Namun, tidak ditemui..

Akhirnya, beliau membuat keputusan untuk membuka sekolah sendiri hasil adaptasi dengan Sistem UK + Pembelajaran Islamik. Terasa kagum juga dengan beliau kerana disamping sibuk sebagai seorang Pensyarah, beliau masih mampu memberikan masa dan tenaga untuk sekolah beliau.

teh vocket special mention uk

Selepas beliau mengetahui apa yang saya lakukan, beliau bertanya sama ada saya berminat untuk membuka sekolah 🙂

Saya terasa seperti Dejavu dan agak blur seketika..Mungkin pernah terfikir tapi rasa macam besar juga cabaran itu kerana saya juga pernah terlibat dengan mesyuarat rangkaian sekolah Islam swasta di Malaysia.

Namun, mengenangkan ada benda yang boleh disumbangkan kepada pendidikan di Malaysia, kami nekad untuk memulakan perancangan untuk membuka tadika, sekolah, tuisyen dan akademi. Saya sedar kali ini ‘game’nya lain..Cabarannya berganda..Think tank, sumber pun belum banyak..Alhamdulillah, niat dan passion itu meredakan separuh kegusaran yang melanda.

Dengan berkonsepkan Science Technology Engineering Maths (STEM), Tahfiz, Multiple Intelligences dan Keusahawanan, inshaAllah ia bakal mewarnai dunia pendidikan di Malaysia.

ayden-stem-islamic-school5
ayden-stem-islamic-school3

 

ayden-stem-islamic-school4
Mohon doakan agar usaha kecil ini diberkati dan diredhai Allah agar manfaatnya dapat dikongsi sebagai legasi generasi pelajar kini dan akan datang.

Yakin Sebelum & Sehingga Berjaya.

Layari Facebook Ayden Innovation Islamic School untuk info lanjut 🙂

 

ayden-stem-islamic-school6

 

ayden-stem-islamic-school

 

ayden-stem-islamic-school2

#EduTillJannah

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Tutor Ini Buktikan Yang Kini Beliau Sudah Ada Ramai Student

“DARI CUMA DOK TUNGGU JOB MASUK JE… ‘TUTOR’ INI BUKTIKAN KINI DIA SUDAH ADA STUDENT ...