6 Tip Penjenamaan Bisnes Unggul

Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan diyakini oleh klien?

Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan nampak profesional walaupun baru bermula?

Antara strategi mem’BRANDING’ servis/produk tuan/puan: (Boleh pilih salah satu atau beberapa)

1. Menjadi yang pertama atau terawal dalam ‘niche’ bisnes

2. Memiliki ciri-ciri yang unik (attribute ownership)

3. Menjadi ‘leader’ dalam industry

4. Menjadikan ‘heritage’ sebagai kelebihan

5. Menjadi ‘specialist’ dalam niche tersendiri.

6. ‘Polarity Positioning’- Melakukan perkara yang berlainan dengan market

branding

1. Belajar bagaimana untuk menangani kekecewaan

Kunci kejayaan adalah adalah selepas berlakunya kekecewaan demi kekecewaan. Lihatlah hampir semua kejayaan-kejayaan besar, anda akan menemui kisah-kisah benar di sebaliknya.

2. Belajar bagaimana untuk mengendalikan penolakan

Tiada kejayaan sebenar tanpa pernah ditolak . Lebih banyak kita pernah di’reject’, lebih banyak yang kita akan belajar , semakin dekat kita dengan kejayaan.

3. Belajar menangani tekanan kewangan

Pengendalian tekanan kewangan bermaksud mengetahui bagaimana untuk menjadi lebih baik dari segi kewangan dan bagaimana untuk memberi. Selain belajar bagaimana untuk menyimpan.

4. Belajar bagaimana menangani rasa ‘berpuas hati’

Berada dalam zon selesa boleh menjadi salah satu daripada perkara yang kritikal untuk diri kita. Apakah yang akan berlaku apabila kita terlalu selesa dengan apa yang kita ada? Kita akan berhenti untuk ‘improve’ diri dan lupa untuk menambah nilai diri sendiri dan orang lain.

5. Sentiasa memberi lebih daripada yang kita harapkan untuk menerima

Rahsia untuk kehidupan yang sempurna adalah dengan memberi & berkongsi. Jika kita ingin hidup ini lebih bermakna, mulakan dengan memberi dahulu sebelum ingin menerima.

Dapatkan lebih banyak tips kejayaan diri dan bisnes dihttp://tinyurl.com/ebook3magnet

 

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Kerjaya Tutor Tuisyen Yang Best!

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik ...