2 Tonggak Utama Dalam Syarikat

Bagi sesebuah organisasi yang ingin berkembang dan mempunyai team sokongan yang mantap, ia memerlukan kepada individu yang mempunyai 2 ciri berikut:

1. Problem solver- individu yang mampu menyelesaikan sesuatu isu/tugasan

2. Planner- individu yang merancang

Pada peringkat awal sesuatu bisnes, kita memerlukan team atau staff yang mampu menyelesaikan tugasan tertentu.

Dalam masa fasa perkembangan, kita memerlukan staf yang mempunyai mind-set ‘planner’ untuk perkembangan jangka panjang.

Jika mereka ada kedua-dua ciri ini, itu merupakan yang terbaik dan ini yang dikatakan sebagai pasukan ‘Tulang Belakang’ (antara organ yang terpenting dalam badan manusia).

Perlu juga kita sedar gaya bekerja Gen Y adalah berbeza dengan Gen X.

Gen Y suka diberi kebebasan dengan diberikan guideline/prinsip dalam kerjaya mereka.

Majikan yang memahami perkara ini, pasti dapat mencungkil potensi team mereka dengan lebih baik.

Setiap individu adalah berbeza kelebihan mahupun kekurangannya. Seorang ‘leader’ yang bagus dapat meraikan keunikan ini dengan meletakkan mereka pada posisi yang betul di mana pakar mengatakan 50% daripada kepemimpinan yang baik datang daripada personaliti/akhlak/sahsiah seorang pemimpin itu.

Laws of Leadership, John C Maxwell, Hukum Kepimpinan

 

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths) & Project-based Learning. Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorCoach

Check Also

Pengalaman Baru Bersama Guru Sains PPD Kuala Selangor

Sewaktu pergi ke Seminar Antarabangsa Pendidikan di Unisel untuk presentation dan buka Booth tahun lepas, ...