Usahawan Jiwa Mesti Sekental Titanium

Antara soalan ‘mindsetting’ yang sering saya tanyakan pada yang berminat untuk join ‘personal coaching’ adalah, bersediakah untuk ‘dibasuh‘ dan ‘dibrainwash’ untuk berjaya?

Dengan yakinnya beliau menjawab, bersedia..

Ok fine, wait and see then 😉

50% lulus 🙂

cabaran usahawan

Bukan apa..Tanya soalan ini pada diri kita.

– Bersedia ke kerja lebih 8 jam sehari?

– Bersedia tak kalau check bank hari-hari, tapi belum tentu ada duit?

– Nak report dan mengadu kat Allah sahaja. Dah bos bukan ada pun. Nak mengumpat pun tak boleh

– Bersedia ke kalau orang sekeliling cakap, “Eh kau kerja ke? Nampak macam tak kerja je..” sentap.

– Kau buat bisnes ni ada harapan ke? Aku tengok ramai je rugi daripada berjaya..fuhh (kesat peluh dingin kat dahi)

– Sape nak bagi duit dah pencen nanti? Aku ada..Kau ada??

– Nanti nak bagi makan anak bini/famili makan apa? Pasir pun kena beli sekarang :'(

‪#‎nanges‬

Kalau macam tu susahlah..Ada cara pantas nak jadi kaya tak?
goyang kaki dapat duit..

‪#‎ketukkarang‬

Boleh..kawin dengan tauke emas atau balak kalau nak cepat kaya. (Itupun kalau diorang nak)

Ramai nak berjaya, tapi belum ‘bersedia’ untuk berjaya.

Faham ke faham?

Cabarannya banyak jadi usahawan ni.

Saya boleh cerita yang manis-manis sahaja. Biar ramai yang terpengaruh. Realitinya, bila cabaran datang, kita ‘tercungap-cungap’ dan tak sanggup teruskan ‘maraton’ jarak jauh.

So nasihat bagi yang nak jadi usahawan

1. Istikharah dulu

2. Niat kerana Allah untuk memberi manfaat dan bangunkan ekonomi ummah.

3. Cari ilmu dulu

4. Apa cabaran datang, redah je

5. Berkawan & networking dengan orang positif dan mempunyai matlamat yang sama

Yang best pun banyak je 🙂

Lain kalilah cerita.. Tune mindset dulu 😉

business coaching coachmohdnoor firus akma
Bersama Tuan Firus untuk personal coaching Usahawan Tuisyen

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan lebih cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ...