Teknik ‘Gold Funnel’ Yang Membuatkan Klien Anda Setia

Kebanyakan usahawan-usahawan hanya membuat promosi atau marketing untuk suatu produk dan servis dan kemudian selepas klien mereka membeli tiada lagi follow up selepas itu.

Satu ada kekurangan dari segi Lifetime Value (LTV) klien tersebut.

Bahasa mudahnya, LTV adalah berapa Nilai klien kita sepanjang menjadi klien kita.

Sebagai contoh:

Jika klien kita membeli 1 produk yang berharga RM90 dan pembelian tersebut sekali sahaja, maka LTV klien tersebut adalah RM90.

Namun, jika ada tawaran yang baik selepas itu yang membuatkan klien tertarik dan mempercayai brand kita, ia boleh disusuli dengan pembelian lain seperti produk lain yang bernilai RM150.

Di sini LTV sudah menjadi:

RM90 + RM150 = RM240

Begitu juga servis yang berterusan secara bulanan (recurring) seperti tuisyen contohnya ia akan menjadi:

RM120 x 8 (bulan) = RM960

Jadi LTV sudah menjadi RM960!

Perbezaan yang sangat besar bila kita mengabaikan LTV ini!

 

Bersambung… 🙂

 

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths). Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulakan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ...