Artikel Terkini

Motivasi Usahawan: Allah Mengikut Sangkaan HambaNya

Sekiranya anda sering menemui jalan buntu dalam kehidupan, bacaan ini memang untuk anda. Ada 1 cerita yang menarik mahu saya kongsikan. Saya panggil beliau Syafiq. Setiap hari, beliau melalui perkara yang sama sahaja setiap hari. Ada kala, kena marah dengan bos. Submit kerja lambat. Datang kerja lambat. Dah biasa dan tak kisah. Seperti biasa, malam minggu tengok TV. Tengok cerita. Kemudian, ...

Read More »

Ini Sejarah Kita: Al-Hambra, Granada

Menelusuri sejarah Al-Hambra di Granada, Sepanyol membuatkan saya termenung seketika memikirkan tentang sejarah Islam yang gemilang suatu ketika dahulu. Istana Alhambra terletak di bukit La Sabica, Granada, Sepanyol. Ia sekaligus menjadi bukti sejarah kejayaan Islam di Sepanyol (dulu Andalusia). Nama Al-Hambra berasal dari bahasa Arab, hamra’ , bentuk jamak dari ahmar yang bererti “merah”. Istana Al-Hambra didirikan oleh pengasas Kerajaan ...

Read More »

10 Strategi Bisnes Pusat Tuisyen Yang Berjaya

Saya masih ingat lagi… Selepas Seminar Tuisyen di mana ada seorang peserta mengajak kami minum selepas selesai program. Beliau merupakan Pegawai di sebuah syarikat korporat GLC yang terkenal. Kemudian, beliau menceritakan bahawa beliau telah membuat pinjaman untuk ‘setup’ sebuah pusat tuisyen, dan sekarang beliau telah melaburkan lebih kurang RM25k untuk mula dari ‘scratch’. Sebelum ini ‘syok’ tengok saudara sendiri buat ...

Read More »

Pengalaman Ramadan di United Kingdom (UK) Yang Osem!

Memang Ramadan tahun ini memang berlainan dengan Ramadan yang pernah dilalui sebelum ini. Mungkin juga kerana berjauhan dengan ahli keluarga dan sanak-saudara menjadikan kita lebih rapat dengan sahabat-sahabat yang berada di sini. Ketika ditanya apakah pengalaman menarik Ramadan di UK? 1. Puasa melebihi 18 jam. Waktu Maghrib lebih kurang pukul 9:35 pm, Subuh 3.00 am di UK. Walaupun rasa panjang, ...

Read More »

Software Tutoring Management Untuk Bisnes Yang Lebih Profesional

software tuisyen, tuition software

InsyaAllah CMN Global Consultant bakal bekerjasama dengan TutorCruncher sebuah company dari London untuk menyediakan web management system untuk pengurusan bisnes tuisyen (home tuition, pusat tuisyen, learning centre) di Malaysia yang mesra pengguna. Sistem ini sangat lengkap dan sesuai untuk usahawan yang ingin fokus untuk memperkembangkan bisnes dan ‘outsource’ kerja lain-lain kepada sistem ini. Bertahun-tahun saya memikirkan sistem yang bagus untuk ...

Read More »

2 Tonggak Utama Dalam Syarikat

Laws of Leadership, John C Maxwell, Hukum Kepimpinan

Bagi sesebuah organisasi yang ingin berkembang dan mempunyai team sokongan yang mantap, ia memerlukan kepada individu yang mempunyai 2 ciri berikut: 1. Problem solver- individu yang mampu menyelesaikan sesuatu isu/tugasan 2. Planner- individu yang merancang Pada peringkat awal sesuatu bisnes, kita memerlukan team atau staff yang mampu menyelesaikan tugasan tertentu. Dalam masa fasa perkembangan, kita memerlukan staf yang mempunyai mind-set ...

Read More »

Jay Abraham: World’s No 1 Marketing Genius Live in Malaysia

Jay Abraham merupakan ‘World’s No 1 Marketing Genius’ yang dipercayai oleh industri selain merupakan perancang strategi pertumbuhan perniagaan, dan pemasaran kepada perniagaan dari peringkat kecil & sederhana  sehingga INC 500 dan Fortune 500 semenjak 30 tahun yang lalu. Jay Abraham mempunyai kebolehan unik untuk melihat sesuatu masalah bisnes dan memberi penyelesaian yang terbaik dan praktikal. Antara salah seorang daripada 14 ...

Read More »

Kisah Benar: Bisnes Tiada Masa Depan Jika…

Berjumpa dengan Tutor & Tutorpreneur, kebanyakan isu mereka adalah lebih kurang sama. Mereka meluahkan tentang cabaran-cabaran untuk menjadi usahawan terutama sekali oleh orang di sekeliling. Alhamdulillah, saya ceritakan pada mereka dengan terperinci bahawa saya dulu pun pernah mengalaminya dan hampir goyang jugalah. Masih ada masyarakat kita yang berpandangan bahawa bisnes ini bukan kerjaya dan tiada masa depan. Namun, bila kita ...

Read More »

8 Langkah Mudah ‘Close Sales’ Klien Home Tuition Gaya Pro

close sale home tuition home tutor

  1) Target market: target klien yang sesuai. Kenali klien kita iaitu ibu bapa yang concern tentang pencapaian akademik anak-anak mereka. Kebiasaanya pendapatan mereka sederhana ke atas. Jika mereka tiada kapasiti kewangan, boleh cadangkan solusi lain seperti ‘small group’ bersama rakan-rakan untuk berkongsi yuran. 2) Keyakinan ketika promosi Kita sendiri perlu yakin dengan perkhidmatan kita. Kena ada ‘sense of belonging’ pada ...

Read More »

6 Tip Penjenamaan Bisnes Unggul

Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan diyakini oleh klien? Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan nampak profesional walaupun baru bermula? Antara strategi mem’BRANDING’ servis/produk tuan/puan: (Boleh pilih salah satu atau beberapa) 1. Menjadi yang pertama atau terawal dalam ‘niche’ bisnes 2. Memiliki ciri-ciri yang unik (attribute ownership) 3. Menjadi ‘leader’ dalam industry 4. Menjadikan ‘heritage’ sebagai kelebihan 5. Menjadi ‘specialist’ dalam niche tersendiri. 6. ...

Read More »

7 Fomula Pengurusan Unggul Yang Menghuru-harakan Bisnes

Bukan mudah dan bukan juga mustahil hendak memastikan sesuatu bisnes itu dapat diturunkan dari satu generasi ke satu generasi serta membina LEGASI. Apa yang penting adalah SISTEM & SOP selain team yang mantap, boleh gunakan Formula FOMAH + 2. Ia akan cover strategi penting dalam bisnes. Orang Cina panggil ‘Strategi Chopstick’. Ada yang fokus ‘buat duit’. Ada yang fokus ‘urus ...

Read More »

Bagaimana Saya Boleh ‘Terjebak’ Sebagai Home Tutor?

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor adalah kerana mereka ...

Read More »

Berapakah Nilai Masa Anda?

Saya menerima pertanyaan di fanpage CoachMohdNoor.com : Salam. Saya dapat 9A untuk SPM,sekarang kerja sbgai engineer. saya minat nak mengajar. Mcm mana boleh dapat 4 angka sebulan? boleh terangkan? berapa rate bayaran per hour/day? kalau logik, saya minat nak join. Harap ia bukan hanya gimik iklan. Tq Jawapan saya: Biasanya rate RM25-50 sejam. Bergantung kepada tahap, subjek dan pengalaman. Katakan ...

Read More »

5 Formula Business Metrics Untuk Jangka Hayat Bisnes Anda

Khas untuk bakal-bakal usahawan berjaya.. (mohon baca dengan tahap ketabahan yang tinggi bagi kejayaan bisnes anda) Bagi yang berminat menjadi usahawan atau terlibat dalam bisnes, kita perlu jelas dulu apa niat & mengapa kita menceburi bisnes. Senaraikan dahulu ‘experience’, ‘growth’ & ‘contribution’ yang ingin kita capai dengan berbisnes ini. Antara perkara yang penting dalam bisnes adalah teknik ‘menggodam’ bisnes dan ...

Read More »