Artikel Terkini

Kisah Benar: Bisnes Tiada Masa Depan Jika…

Berjumpa partner  #CMNAvengers saya, kebanyakan isu mereka adalah lebih kurang sama. Mereka meluahkan tentang cabaran-cabaran untuk menjadi usahawan terutama sekali oleh orang di sekeliling. Alhamdulillah, saya ceritakan pada mereka dengan terperinci bahawa saya dulu pun pernah mengalaminya dan hampir goyang jugalah. Masih ada masyarakat kita yang berpandangan bahawa bisnes ini bukan kerjaya dan tiada masa depan. Namun, bila kita ada ...

Read More »

8 Langkah Mudah ‘Close Sales’ Klien Home Tuition Gaya Pro

close sale home tuition home tutor

  1) Target market: target klien yang sesuai. Kenali klien kita iaitu ibu bapa yang concern tentang pencapaian akademik anak-anak mereka. Kebiasaanya pendapatan mereka sederhana ke atas. Jika mereka tiada kapasiti kewangan, boleh cadangkan solusi lain seperti ‘small group’ bersama rakan-rakan untuk berkongsi yuran. 2) Keyakinan ketika promosi Kita sendiri perlu yakin dengan perkhidmatan kita. Kena ada ‘sense of belonging’ pada ...

Read More »

6 Tip Penjenamaan Bisnes Unggul

Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan diyakini oleh klien? Bagaimana menjadikan bisnes tuan/puan nampak profesional walaupun baru bermula? Antara strategi mem’BRANDING’ servis/produk tuan/puan: (Boleh pilih salah satu atau beberapa) 1. Menjadi yang pertama atau terawal dalam ‘niche’ bisnes 2. Memiliki ciri-ciri yang unik (attribute ownership) 3. Menjadi ‘leader’ dalam industry 4. Menjadikan ‘heritage’ sebagai kelebihan 5. Menjadi ‘specialist’ dalam niche tersendiri. 6. ...

Read More »

7 Fomula Pengurusan Unggul Yang Menghuru-harakan Bisnes

Bukan mudah dan bukan juga mustahil hendak memastikan sesuatu bisnes itu dapat diturunkan dari satu generasi ke satu generasi serta membina LEGASI. Apa yang penting adalah SISTEM & SOP selain team yang mantap, boleh gunakan Formula FOMAH + 2. Ia akan cover strategi penting dalam bisnes. Orang Cina panggil ‘Strategi Chopstick’. Ada yang fokus ‘buat duit’. Ada yang fokus ‘urus ...

Read More »

Bagaimana Saya Boleh ‘Terjebak’ Sebagai Home Tutor?

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor adalah kerana mereka ...

Read More »

Berapakah Nilai Masa Anda?

Saya menerima pertanyaan di fanpage CoachMohdNoor.com : Salam. Saya dapat 9A untuk SPM,sekarang kerja sbgai engineer. saya minat nak mengajar. Mcm mana boleh dapat 4 angka sebulan? boleh terangkan? berapa rate bayaran per hour/day? kalau logik, saya minat nak join. Harap ia bukan hanya gimik iklan. Tq Jawapan saya: Biasanya rate RM25-50 sejam. Bergantung kepada tahap, subjek dan pengalaman. Katakan ...

Read More »

5 Formula Business Metrics Untuk Jangka Hayat Bisnes Anda

Khas untuk bakal-bakal usahawan berjaya.. (mohon baca dengan tahap ketabahan yang tinggi bagi kejayaan bisnes anda) Bagi yang berminat menjadi usahawan atau terlibat dalam bisnes, kita perlu jelas dulu apa niat & mengapa kita menceburi bisnes. Senaraikan dahulu ‘experience’, ‘growth’ & ‘contribution’ yang ingin kita capai dengan berbisnes ini. Antara perkara yang penting dalam bisnes adalah teknik ‘menggodam’ bisnes dan ...

Read More »

Kenapa Ibu Bapa Menghantar Anak ke Tuisyen?

Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ibu bapa yang mempunyai anak yang masih belajar di sekolah. Dengan keadaan yang ramai dalam kelas di sekolah menyebabkan tidak semua pelajar dapat mengikuti ...

Read More »

Summer Camp UK Yang Osem

Alhamdulillah, a great moment for Summer Camp IKRAM UK. Walaupun penat dan sengal-sengal seluruh badan, tapi memang amat berpuas hati. Ukhuwah antara peserta sangat mantap. Perbelanjaan makanan £5 yang diperuntukkan untuk setiap orang dari Jumaat-Isnin alhamdulillah mencukupi sampai makanan terpaksa dibawa balik walaupun selepas diinfaqkan kepada kumpulan lain sebelum itu. Teringat ibrah Perang Khandaq saat Jabir mengajak Rasululullah dan beberapa ...

Read More »

Kerjaya Tutor Tuisyen Yang Best!

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor adalah kerana mereka ...

Read More »

National Tutoring Conference (NTC) di London

Alhamdulillah, berpeluang menuntut ilmu di University of London. Perjalanan mendidik ummah & masyarakat diteruskan dengan menyertai NTC dan berkenalan dengan pelbagai jenis orang yang mempunyai pelbagai latar belakang. Yang pastinya semuanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam bidang ‪#‎tutoring‬ dan ‪#‎tuition‬. Dalam conference ini, saya berpeluang mengetahui secara lebih lanjut pelbagai jenis elemen dalam bidang tutoring termasuk daripada dari aspek value, vision, tutoring system, branding, ...

Read More »

Tadabbur Alam Di Lempeter, Wales

Tadabbur Alam Alhamdulillah dapat pengalaman baru rehlah serta berpeluang memancing di laut. Tidak dapat dinafikan memang agak excited sebenarnya terutamanya bila dapat ikan. Maklumlah, amatur.. 😉 Memang banyak dapat ikan menggunakan umpan sotong. Kebanyakan adalah bersaiz kecil. Bila dapat ikan bersaiz kecil, pemandu bot yang membawa kami akan melepaskan semula ikan tersebut ke dalam laut. Termasuk ikan yang jarang dimakan seperti ...

Read More »

Drama Home Tutor ‘Kerana Dia Juga Cikgu’

Sejujurnya saya jarang tengok drama… Almaklumlah kan… Tetapi oleh kerana tajuk drama tentang ‘Kerana Dia Juga Cikgu’ dan ia berkaitan dengan kisah seorang ‪#‎HomeTutor‬ dengan pelajarnya yang pada mulanya tak minat belajar, maka membuatkan saya teruja untuk menonton. Yang menariknya, tutor dalam drama ni atau dipanggil dengan Abang Adam @ Cikgu Adam dapat 4.0 flat tiap-tiap semester semasa di universiti..Hebat tu 🙂 ...

Read More »

Bagaimana Saya Bermula Sebagai Home Tutor? Kisah Inspirasi Oleh SifuFBads

fan manchester united coach mohd noor malaysia

” MOHD NOOR, DARI SEORANG PENSYARAH KE BISNESMAN ” Beliau adalah seorang pengarah kepada CMN Global Consultant Sdn Bhd dan Co-Founder Akademi Infitah Training & Consultancy yg menawarkan perkhidmatan tuisyen dan mengaji di rumah.. SEKARANG.. .. Syarikat beliau kini mempunyai 20 cawangan Akademi Infitah di seluruh Malaysia dan luar negara.. Ada di antara cawangannya mampu memberi pulangan melebihi RM20k sebulan.. ...

Read More »

Peluang Membina Kerjaya Home Tutor Profesional

Saya doakan agar anda berada dalam keadaan  sihat bersama orang tersayang. Alhamdulillah, sekarang ini kami sedang fokus untuk membuka beberapa cawangan Home Tuition termasuk di luar negara. Alhamdulillah, semakin ramai ibu bapa yang concern tentang pendidikan anak-anak mereka. Permintaan untuk Home Tuition juga semakin meningkat dari semasa ke semasa. Sempena Hari Guru ini juga, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan tahniah kepada ...

Read More »

Ingin menambahkan klien tuisyen anda berkali ganda? Download Ebook Tutor A+ secara PERCUMA

x