Artikel Terkini

Bagaimana Saya Boleh ‘Terjebak’ Sebagai Home Tutor?

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor adalah kerana mereka ...

Read More »

Berapakah Nilai Masa Anda?

Saya menerima pertanyaan di fanpage CoachMohdNoor.com : Salam. Saya dapat 9A untuk SPM,sekarang kerja sbgai engineer. saya minat nak mengajar. Mcm mana boleh dapat 4 angka sebulan? boleh terangkan? berapa rate bayaran per hour/day? kalau logik, saya minat nak join. Harap ia bukan hanya gimik iklan. Tq Jawapan saya: Biasanya rate RM25-50 sejam. Bergantung kepada tahap, subjek dan pengalaman. Katakan ...

Read More »

5 Formula Business Metrics Untuk Jangka Hayat Bisnes Anda

Khas untuk bakal-bakal usahawan berjaya.. (mohon baca dengan tahap ketabahan yang tinggi bagi kejayaan bisnes anda) Bagi yang berminat menjadi usahawan atau terlibat dalam bisnes, kita perlu jelas dulu apa niat & mengapa kita menceburi bisnes. Senaraikan dahulu ‘experience’, ‘growth’ & ‘contribution’ yang ingin kita capai dengan berbisnes ini. Antara perkara yang penting dalam bisnes adalah teknik ‘menggodam’ bisnes dan ...

Read More »

Kenapa Ibu Bapa Menghantar Anak ke Tuisyen?

Dalam satu survey yang dijalankan oleh pihak Astro Awani, kenapa ibu bapa menghantar anak mereka mengikuti tuisyen, majoriti (63%) mengatakan bahawa mereka ingin memastikan anak mereka memahami matapelajaran. Ini adalah salah satu perkara yang menjadi kebimbangan ibu bapa yang mempunyai anak yang masih belajar di sekolah. Dengan keadaan yang ramai dalam kelas di sekolah menyebabkan tidak semua pelajar dapat mengikuti ...

Read More »

Summer Camp UK Yang Osem

Alhamdulillah, a great moment for Summer Camp IKRAM UK. Walaupun penat dan sengal-sengal seluruh badan, tapi memang amat berpuas hati. Ukhuwah antara peserta sangat mantap. Perbelanjaan makanan £5 yang diperuntukkan untuk setiap orang dari Jumaat-Isnin alhamdulillah mencukupi sampai makanan terpaksa dibawa balik walaupun selepas diinfaqkan kepada kumpulan lain sebelum itu. Teringat ibrah Perang Khandaq saat Jabir mengajak Rasululullah dan beberapa ...

Read More »

Kerjaya Tutor Tuisyen Yang Best!

Kerjaya sebagai tutor sepenuh masa atau separuh masa adalah suatu bidang yang sedang meningkat naik dan menjadi suatu trend kerjaya pilihan zaman sekarang. Ada di antara mereka yang merupakan graduan institut pengajian tinggi (IPT) dan tidak kurang juga yang mempunyai kerjaya profesional seperti guru, pensyarah, jurutera dan peguam. Antara sebab golongan profesional ini memilih untuk menjadi tutor adalah kerana mereka ...

Read More »

National Tutoring Conference (NTC) di London

Alhamdulillah, berpeluang menuntut ilmu di University of London. Perjalanan mendidik ummah & masyarakat diteruskan dengan menyertai NTC dan berkenalan dengan pelbagai jenis orang yang mempunyai pelbagai latar belakang. Yang pastinya semuanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam bidang ‪#‎tutoring‬ dan ‪#‎tuition‬. Dalam conference ini, saya berpeluang mengetahui secara lebih lanjut pelbagai jenis elemen dalam bidang tutoring termasuk daripada dari aspek value, vision, tutoring system, branding, ...

Read More »

Tadabbur Alam Di Lempeter, Wales

Tadabbur Alam Alhamdulillah dapat pengalaman baru rehlah serta berpeluang memancing di laut. Tidak dapat dinafikan memang agak excited sebenarnya terutamanya bila dapat ikan. Maklumlah, amatur.. 😉 Memang banyak dapat ikan menggunakan umpan sotong. Kebanyakan adalah bersaiz kecil. Bila dapat ikan bersaiz kecil, pemandu bot yang membawa kami akan melepaskan semula ikan tersebut ke dalam laut. Termasuk ikan yang jarang dimakan seperti ...

Read More »

Drama Home Tutor ‘Kerana Dia Juga Cikgu’

Sejujurnya saya jarang tengok drama… Almaklumlah kan… Tetapi oleh kerana tajuk drama tentang ‘Kerana Dia Juga Cikgu’ dan ia berkaitan dengan kisah seorang ‪#‎HomeTutor‬ dengan pelajarnya yang pada mulanya tak minat belajar, maka membuatkan saya teruja untuk menonton. Yang menariknya, tutor dalam drama ni atau dipanggil dengan Abang Adam @ Cikgu Adam dapat 4.0 flat tiap-tiap semester semasa di universiti..Hebat tu 🙂 ...

Read More »

Bagaimana Saya Bermula Sebagai Home Tutor? Kisah Inspirasi Oleh SifuFBads

fan manchester united coach mohd noor malaysia

” MOHD NOOR, DARI SEORANG PENSYARAH KE BISNESMAN ” Beliau adalah seorang pengarah kepada CMN Global Consultant Sdn Bhd dan Co-Founder Akademi Infitah Training & Consultancy yg menawarkan perkhidmatan tuisyen dan mengaji di rumah.. SEKARANG.. .. Syarikat beliau kini mempunyai 20 cawangan Akademi Infitah di seluruh Malaysia dan luar negara.. Ada di antara cawangannya mampu memberi pulangan melebihi RM20k sebulan.. ...

Read More »

Peluang Membina Kerjaya Home Tutor Profesional

Saya doakan agar anda berada dalam keadaan  sihat bersama orang tersayang. Alhamdulillah, sekarang ini kami sedang fokus untuk membuka beberapa cawangan Home Tuition termasuk di luar negara. Alhamdulillah, semakin ramai ibu bapa yang concern tentang pendidikan anak-anak mereka. Permintaan untuk Home Tuition juga semakin meningkat dari semasa ke semasa. Sempena Hari Guru ini juga, saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan jutaan tahniah kepada ...

Read More »

Majlis Ilmu dan An-Nakbah Palestin Berdarah

Pengisian Tafsir Ar-Rahman oleh Ustaz Marwan. Ayat sebelum ini dalam Surah Ar-Rahman banyak menceritakan tentang nikmat-nikmat Allah yang sekian banyak dan tidak dapat manusia dustakan. Ayat seterusnya adalah peringatan bahawa semua nikmat akan berakhir. Kesudahan manusia sama ada akan ke syurga atau neraka. Di akhirat kelak, manusia tidak lagi ditanya kenapa ia melakukan perbuatan ini dan itu. Mulut tidak bercakap. ...

Read More »

Selamat Hari Pendidik

Kepuasan sebenar bagi seorang pendidik/murabbi adalah apabila melihat anak didiknya mengamalkan apa yang dipelajari serta menggapai kejayaan di dunia dan lebih lagi di akhirat sana.      

Read More »

Bertemu Investor Dragons’ Den

Bersama Piers Linney, salah satu investor dalam rancangan Dragons’ Den yang melabur dalam bisnes usahawan yang berjaya meyakinkan mereka dengan proposal bisnes. Dalam fasa bisnes, ada satu masa ‘breakthrough’ di mana selepas fasa tersebut, kebiasaannya bisnes akan lebih lancar. Pakar mengatakan, biasanya 3 tahun pertama adalah fasa bagi sesuatu bisnes untuk menjadi lebih matang. Ini disebabkan oleh oleh apikasi ilmu, ...

Read More »

Ingin menambahkan klien tuisyen anda berkali ganda? Download Ebook Tutor A+ secara PERCUMA

x