Artikel Terkini

Apakah Faktor Utama Yang ‘Meranapkan’ Bisnes Yang Berpotensi? Baca Ini

Pada permulaan suatu bisnes, perkara yang sangat penting adalah aspek sales & marketing. Apabila bisnes sudah menghasilkan keuntungan, ada di kalangan usahawan yang terleka dan mengabaikan aspek pengurusan kewangan. Mereka merasakan bahawa pendapatan hasil daripada bisnes tersebut adalah hak mutlak mereka di atas usaha keras yang mereka jalankan. Lalu mereka membelanjakan semahunya terhadap kehendak mereka seperti kereta dan barangan mewah ...

Read More »

Tiga Simptom Bahaya Bagi Usahawan Yang Ingin Memperkembangkan Bisnes

3 Simptom Bahaya Bagi Usahawan Yang Ingin Memperkembangkan Bisnes 1. Kita adalah orang yang paling tahu semua perkara dalam bisnes kita. 2. Kita berasa berat untuk memberikan kepercayaan dan tanggungjawab kepada orang lain. 3. Tiada sistem & sop dalam pengurusan bisnes. Dengan mempunyai skil usahawan & bisnes yang betul, anda boleh memasuki apa jua bidang & industri di dunia ini. ...

Read More »

Branch Manager & Usahawan Pengurus Akademi Infitah Melaka Diperlukan

Alhamdulillah, mendapat sambutan yang amat menggalakkan dari klien. Kini Perkhidmatan Home Tuition & Quranic Home Based Akademi Infitah sedang pesat berkembang untuk cawangan-cawangan di Malaysia & luar negara. Branch Manager & Usahawan Pengurus diperlukan untuk cawangan kami iaitu Akademi Infitah Melaka. KELEBIHAN 1. Dapat berkongsi ilmu dengan pelajar dan masyarakat dengan pembelajaran yang efektif. 2. Dapat membina pengalaman dan meningkatkan ‘soft-skills’ dengan ...

Read More »

Sebelum Anda Mempelajari Teknik Marketing, Kuasai Ilmu Ini Dahulu

Apakah bisnes yang bagus?   Bisnes yang menambah NILAI dalam kehidupan seseorang itu.   Ramai orang yang sibuk menjual produk/perkhidmatan, tetapi lupa apakah NILAI yang mereka ingin berikan pada pelanggan.   Ramai yang bertanya bagaimana ingin membuat marketing atau pemasaran yang bagus? Memang banyak teknik marketing online mahupun offline di luar sana. Tetapi anda perlu kuasai ‘product knowledge’ produk/perkhidmatan anda ...

Read More »

Motivasi Usahawan: Allah Mengikut Sangkaan HambaNya

Sekiranya anda sedang mencari cara-cara untuk menambahbaik kehidupan, bacaan ini memang untuk anda. Ada satu cerita yang menarik mahu saya kongsikan. Saya panggil beliau Syafiq. Setiap hari, beliau melalui perkara yang sama sahaja setiap hari. Ada kala, kena marah dengan bos. Submit kerja lambat. Datang kerja lambat. Dah biasa dan tak kisah. Seperti biasa, malam minggu tengok TV. Tengok cerita. Kemudian, ...

Read More »

Berjemaah Dalam Berbisnes

Alhamdulillah, baru selesai perbincangan bersama salah seorang rakan joint venture baru. Topik hari ini adalah Operation, Finance, Marketing & Administration. Dalam fasa untuk melihat perkembangan bisnes yang sedia ada, antara Formula Marketing yang perlu dimonitor terutamanya oleh usahawan antaranya adalah: 1. Break Even (BE) Berapa titik pulang modal yang diperlukan dalam terutamanya bagi bisnes baru atau produk baru.   2. ...

Read More »

Lesen Kementerian Kewangan Malaysia

Alhamdulillah, syukur. Akhirnya dapat juga lesen Kementerian Kewangan setelah lama berusaha untuk CMN Global Consultant Sdn Bhd. Semoga dapat memberi manfaat & berkembang lebih maju, insyaAllah. Mohon doakan kami.      

Read More »

Apa Kata Survey Mengenai Sistem Pendidikan Malaysia Sekarang?

Apa kata survey mengenai sistem pendidikan sekarang? Menurut survey yang telah dijalankan oleh Astro Awani, majoriti (36%) mengatakan sistem pendidikan tidak relevan dengan kehidupan sebenar. Betul kah? Saya mengikuti perkembangan pendidikan di Malaysia & United Kingdom (UK). Ada beberapa perkara yang menarik perhatian saya walaupun terkadang ia dilihat pelik kalangan masyarakat. Mentaliti dalam sistem pendidikan. Memang saya sendiri dapat rasakan ...

Read More »

The Power of LUA & NLP: Seni Menjemput Kejayaan & Kebahagiaan

[WEBINAR] THE POWER OF LUA NLP : SENI MENJEMPUT KEJAYAAN DAN KEBAHAGIAAN Adakah anda merasakan sesuatu kurang dalam diri atau hidup anda dan inginkan yang lebih baik? Pelajari Teknik Praktikal menjemput kejayaan & kebahagiaan dengan ilmu Law of Universal Attraction (LUA) & Neuro Linguistic Programming (NLP) dari lokasi anda!   Kajian menunjukkan bahawa Law of Universal Attraction (LUA) & Neuro ...

Read More »

Balasan Untuk Peniaga Jujur & Amanah

Rasulullah S.A.W memberi jaminan, “Peniaga yang jujur dan amanah akan bersama para nabi, sodikin (orang-orang yang benar), orang-orang mati syahid pada hari kiamat.” Riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah    

Read More »

30 Teknik Bermagnet Untuk Marketing Bisnes Anda

Terima kasih bagi tuan/puan yang sudah mendapatkan buku ini. Ada sesiapa lagi mendapatkan buku terbaru ‘Magnet Marketing’ oleh Tuan Aqif Azizan yang ‘hot stuff’ ini? Content ini hanya sesuai untuk usahawan dan bakal usahawan yang ingin memperkembangkan bisnes dan menambah bilangan pelanggan dengan teknik marketing yang terbukti berkesan. Kebanyakan daripada teknik-teknik ini merupakan kos rendah dan memang bermagnet untuk membina legasi ...

Read More »

Al-Kisah Seorang Pakcik Tua Yang Ingin Menunaikan Haji

Alhamdulillah, teringat suatu ketika berpeluang berbual dengan seorang pakcik yang bekerja sebagai pegawai kerajaan sementara menunggu selesai urusan dengan jabatan tersebut. Umur beliau sudah 55 tahun, berhasrat untuk pencen, tetapi beliau perlu menyambung kontrak atas arahan dari pegawai atasan. “Saya ni kalau boleh nak pencen awal. dapat duit pencen saya nak pergi haji dengan isteri. Saya pun tak tahu sempat ...

Read More »

[Video] Bagaimana Menjadi Pendidik Yang Disayangi?

Seandainya kita imbau kembali saat-saat manis waktu belajar dahulu. Pastinya anda semua mengingati pendidik yang akan sentiasa berada di hati kita sampai bila-bila. Namun, ada juga pendidik yang terus luput dari ingatan seseorang pelajar walaupun bukan itu kehendak mereka. Contohnya; Siapa Guru Bahasa Melayu kita Tahun 5? Siapa yang mengajar kita Matematik Tingkatan 2? Siapa pula yang mengajar kita subjek ...

Read More »