Artikel Terkini

Berapakah Kos Mendapatkan Pelanggan Anda?

Formula Bisnes CAC =============== Untuk para usahawan, salah satu formula yang perlu diketahui adalah berkaitan Customer Acquisition Cost (CAC). Apakah itu CAC? CAC ialah kos yang perlu dikeluarkan untuk mendapatkan seorang pelanggan. Untuk formula CAC, kita perlu tahu kos sales/marketing yang kita keluarkan untuk mendapatkan seorang pelanggan. Untuk lebih efektif, kita boleh kira CAC mengikut channel marketing secara bulanan.. Katakanlah ...

Read More »

Bagaimana Nak Jimatkan Kos Pengiklanan Dengan ‘Customer Avatar’?

Untuk membuat pemasaran berkesan, pertama sekali kita perlu tahu dengan jelas siapa orang yang sesuai dengan produk/servis kita, di mana mereka sering berada dan apa masalah/cabaran mereka. Atau ia juga dipanggil membina ‘Customer Avatar’ (CA) atau membuat profil agakkan atau rekaan tentang bakal klien kita. Menurut Digital Marketer, sebuah syarikat marketing consutant di US, dengan membina customer avatar ini akan ...

Read More »

Apa Kemahiran Penting Yang Perlu Ada Pada ‘Business Owner’?

Ada orang pelik ‘non-education’ background boleh run tuisyen. Saya pun pelik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari seorang Usahawan Melayu Terkaya di Malaysia yang tak habis SPM boleh run bisnes dalam pertanian, hospitaliti, perbankan, automotif, pelabuhan, pakaian, hartanah dan banyak lagi.   Syed Mokhtar terpaksa meninggalkan bangku sekolah beberapa bulan sebelum menamatkan tingkatan 5 kerana tidak mampu membayar yuran peperiksaan. Beliau ...

Read More »

Sanggup Tangguhkan Kepuasan Untuk Kejayaan?

‘Delayed Gratification’ Untuk Usahawan ============= Sebagai seorang usahawan, antara perkara yang penting saya belajar dari mentor-mentor saya adalah kepentingan ‘delayed gratification’ (menangguhkan kepuasan) sementara untuk masa depan bisnes. Konsep ini juga sama dengan seorang Muslim yang menangguhkan kepuasan dan bersabar di dunia untuk akhirat yang kekal abadi. Abu Yahya Shuhaib bin Sinan r.a. berkata, bahawa Rasulullah saw bersabda: “Sungguh menakjubkan ...

Read More »

Inginkan Anak Anda Berjaya Dalam Akademik?

“MAMA, BOLEH TAK ESOK IMRAN NAK TUISYEN LAGI? BEST LA TEACHER AJAR.” . . ANAK DAPAT A PERCUBAAN UPSR LEPAS TUISYEN DI RUMAH! “Banyak perubahan anak saya selepas tuisyen dengan tutor dari CMN Academy. Dulu anak agak lemah terutamanya subjek Sains & Matematik… Tapi lepas tuisyen di rumah, markah yang dulunya selalu dapat B & C, dah naik ke A” ...

Read More »

Sejarah Legasi LEGO Yang Tidak Diketahui Ramai

Apa perkara yang saya belajar dari Lego? Banyak perkara yang saya belajar dari Lego. Seperti yang kita tahu, Lego ini berasal dari Denmark. Penciptanya ialah seorang tukang kayu bernama Ole Kirk. Pernah kehilangan kerja  dan mengalami kerugian beberapa kali dalam bisnes termasuk kilangnya pernah terbakar. Selepas kematian isterinya dan meninggalkan 4 orang anak dalam jagaannya. Beliau terinspirasi untuk membuat toys pada awalnya ...

Read More »

Mana Penting Di Antara Shareholder, Team & Klien?

Soalan: Antara shareholders, pelanggan dan staff atau team, manakah yang penting? Mentor ‘Branding & Service’ saya Richard Branson berpesan, yang penting mengikut keutamaan adalah: 1) Staf atau team 2) Pelanggan 3) Shareholders atau pelabur Alasannya mudah sahaja. Jika team kita gembira dan passionate dalam membuat tugasan, pelanggan akan gembira dan seterusnya pelabur akan datang dengan sendirinya. Disebabkan itu kami sentiasa mencari ...

Read More »

Buku ‘Fenomena Home Tutor Beyond Expectation’ Sold Out!

Alhamdulillah syukur apabila dapat tahu buku ni dapat memberi manfaat kepada orang di sekeliling termasuk jadi bahan rujukan training. Buku ‘Formula Bisnes Dari Hati Ke Hati’ tinggal sedikit sahaja. Untuk versi ebook boleh dilihat DI SINI. Buku ‘Fenomena Home Tutor Beyond Expectation’ sudah sold out. Cuma terfikir untuk beri percuma semasa Simposium Tutor Profesional Malaysia – STPM nanti.   Semoga ...

Read More »

Kejayaan Dalam Bidang Tuisyen di Malaysia

Hebat peserta-peserta Simposium Tutor Profesional Malaysia – STPM yang lepas. Ada sudah mulakan bisnes, buka centre, tambah cawangan, tambah klien & pelajar, menambahbaik perkhidmatan, ada modul baru, menambahbaik teknik mengajar, dapat partner baru, joint venture, networking dan lain-lain. Terima kasih juga kepada semua speaker yang berkongsi ilmu dan pengalaman masing-masing. Tidak lupa juga Team urusetia yang komited dan berdedikasi dalam mengurukan perjalanan program. ...

Read More »

Syria: Kisah Benar Yang Pahit

Perbincangan dengan Bro Shezad dari Ummah Welfare Trust yang berpengalaman menghantar bantuan ke Palestin, Syria hari ini membuahkan hasil bukan sahaja untuk Program Ummah Week yang bakal diadakan nanti, tetapi turut membuahkan iman & keinsafan terhadap apa yang berlaku di Syria. Polisi mereka ialah 100% kutipan akan diberikan kepada yang memerlukan. Bagaimana mereka menjana kewangan untuk pengurusan? Ia adalah melalui ...

Read More »

Museum Sains ThinkTank Yang Menakjubkan Di UK

Di Museum ThinkTank berkaitan Sains & Teknologi yang sesuai untuk semua peringkat umur. Lebih kurang macam Petrosains. Cuma ada bahagian zaman Past, Present & Future. Sesuai untuk anak-anak belajar Sains dengan lebih praktikal dan menyeronokkan. Yang menariknya ia terletak di sebuah universiti iaitu Birmingham City University (BCU). Hebat universiti mereka. Nanti saya cerita lagi, insyaAllah. Semoga tuan & Cik Puan ...

Read More »

Bagaimana Sistem Persekolahan di UK Menghargai Pelajar Mereka?

Di UK, pelajar-pelajar dinilai dan dihargai bukan dari aspek akademik semata-mata, tetapi menyeluruh termasuk dari segi attitude, kreativiti, nilai murni, kerjasama dan lain-lain. Penghargaan mereka juga lebih berbentuk individu berbanding general. Sebagai contoh, jika seorang pelajar itu seorang yang pendiam dalam kelas. Cikgu akan melakukan sesuatu supaya pelajar tersebut participate dalam kelas. Apabila pelajar tersebut menunjukkan sedikit improvement sahaja, pelajar ...

Read More »

Kuasa Tawakkal

Rasulullah saw bersabda: “Sungguh ajaib dalam urusan orang mukmin! Sesungguhnya setiap urusannya baginya ada kebaikan dan perkara ini tidak berlaku melainkan kepada orang mukmin. Sekiranya dia diberi dengan sesuatu yang menggembirakan lalu dia bersyukur maka kebaikan baginya. Dan sekiranya apabila dia ditimpa kesusahan lalu dia bersabar maka kebaikan baginya.” (Riwayat Muslim) Lihat video inspirasi ini DI SINI  

Read More »

Kerja Kosong Untuk Mahasiswa & Graduan IPT

Khas buat mahasiswa-mahasiswa IPT Malaysia.. Mohon join group ini untuk mendapatkan info tentang ratusan peluang untuk berkongsi ilmu dengan masyarakat sebagai Home Tutor dan menjana pendapatan oleh pelbagai akademi & syarikat. Tiada modal diperlukan. Hanya modal insan, modal sosial dan modal ilmu sahaja diperlukan 🙂 InsyaAllah tidak menganggu jadual pembelajaran serta program-program anda sebagai mahasiswa. Ia juga sebagai satu pengalaman kerja ...

Read More »