Artikel Terkini

Coaching Blog SEO dari Pengasas Majalah Niaga

Facebook mengimbau semula kenangan 3 tahun lepas ketika saya belajar Search Engine Optimization (SEO) daripada Tuan Hasbul Aqill, Pengasas Majalah Niaga, majalah e-zine percuma yang berkongsi ilmu dan skill untuk usahawan-usahawan terutamanya di Malaysia. Boleh lihat di www.majalahniaga.com Apakah itu SEO? Semua orang pasti pernah menggunakan Google untuk mencari maklumat. Menurut kajian, kebiasaannya seseorang itu hanya akan search 1-3 page ...

Read More »

Tuisyen Sekolah Asrama Yang Semakin Mendapat Perhatian

Kini ImPROve Professional Centre (IPC) yang merupakan salah satu institusi CMN Group of Education lebih mengorak langkah kedepan dengan memberi tumpuan kepada pembangunan intelektual, spritual & emotional kepada pelajar di seluruh Malaysia melalui program2 yang direka khas termasuk Tuisyen di sekolah-sekolah untuk membantu pelajar-pelajar belajar dengan lebih seronok dan dengan Formula ImPROVE. Alhamdulillah apabila dikemukakan cadangan perlaksanaan program â€ȘSchool Tuition ImPROve ...

Read More »

The Vocket: ‘Special Mention’, Kaedah Sekolah di UK Menghargai Pelajar Mereka.

Jemput baca artikel saya di The Vocket… Di UK, pelajar-pelajar dinilai dan dihargai bukan dari aspek akademik semata-mata, tetapi menyeluruh termasuk dari segi attitude, kreativiti, nilai murni, kerjasama dan lain-lain. Penghargaan mereka juga lebih berbentuk individu berbanding general. Sebagai contoh, jika seorang pelajar itu seorang yang pendiam dalam kelas. Cikgu akan melakukan sesuatu supaya pelajar tersebut mengambil bahagian dalam kelas. Apabila ...

Read More »

Teknik ‘Gold Funnel’ Yang Membuatkan Klien Anda Setia

Kebanyakan usahawan-usahawan hanya membuat promosi atau marketing untuk suatu produk dan servis dan kemudian selepas klien mereka membeli tiada lagi follow up selepas itu. Satu ada kekurangan dari segi Lifetime Value (LTV) klien tersebut. Bahasa mudahnya, LTV adalah berapa Nilai klien kita sepanjang menjadi klien kita. Sebagai contoh: Jika klien kita membeli 1 produk yang berharga RM90 dan pembelian tersebut ...

Read More »

Projek Tuisyen & Al-Quran Percuma

Saya masih ingat lagi pengalaman saya dahulu sewaktu mengajar di sebuah sekolah. Terdapat beberapa orang anak yatim dari rumah kebajikan yang belajar di sekolah tersebut mereka kelihatan agak berbeza dengan rakan-rakan mereka yang lain. Pengalaman yang sama juga dilalui oleh tutor-tutor kami sewaktu mengajar di rumah anak yatim. Self-esteem mereka agak rendah berbanding rakan-rakan mereka yang lain dan sedikit ketinggalan ...

Read More »

Vacancy for ‘Beyond Home Tuition’ Branch Manager Shah Alam

Vacancy for ‘Beyond Home Tuition’ Branch Manager Shah Alam   “Building Your Future Career” Home Tuition service has gained overwhelming responses from clients and parents.   Beyond Home Tuition services are now rapidly growing with niche; Effective & Fun Learning Modules for Science & Mathematics!   Branch Managers are needed for our new branches of Beyond Home Tuition Shah Alam. ...

Read More »

Persidangan Kebangsaan Kurikulum Masa Depan 2016

Kurikulum dan bahan pendidikan yang direncanakan seharusnya berupaya melahirkan generasi muda yang berpengetahuan, mampu berfikir secara kritis dan kreatif, mempunyai kemahiran kepimpinan yang mantap serta berupaya berkomunikasi dengan berkesan diperingkat global. Perkongsian ilmu serta inovasi dalam bidang kurikulum dan teknologi pengajaran adalah pemangkin kepada perhubungan yang lebih erat di antara institusi–institusi pendidikan yang terdapat di Malaysia. Jalinan yang dibina adalah ...

Read More »

Sang Murabbi Dalam Kenangan

Terik matahari Tak surutkan langkahmu Deru hujan badai Tak lunturkan azzammu.. KH Rahmat Abdullah dalam kenangan.   Filem ini mengisahkan tentang KH Rahmat Abdullah, antara assabiquna awwalun dakwah di Indonesia. Beliau menjadi sumber rujukan para kader dakwah serta masyarakat umum. Kisah benar kehidupan beliau ini memberi kesan dan inspirasi untuk terus berjuang atas jalan Allah dan RasulNya..  

Read More »

Pengalaman Di Car Boot UK Yang Berusia 27 Tahun

  Antara perkara yang menarik di UK adalah Car Boot Sale. Tempat pertemuan Car Booters dengan barangan yang super murah. Bermula 50 pence (sen) dengan barang-barang baru atau second hand, ia menjadi tarikan kepada pembeli-pembeli yang mencari barang-barang berharga murah namun masih elok dan berkualiti. Contoh barangan: – Toys berjenama – Peralatan sukan – Peralatan elektronik – Pakaian, suit – ...

Read More »

Branch Manager Akademi Infitah Kota Bharu Diperlukan

‘BRANCH MANAGER’ Akademi Infitah Kota Bharu Diperlukan  ======================= BUKAN SEKADAR KERJA, TAPI LEGASI KERJAYA Kami Akademi Infitah yang mempunya cawangan Home Tuition & Quranic Home Based di seluruh Malaysia ingin mencari Branch Manager untuk meluaskan lagi perkhidmatan kami. Kriteria yang diperlukan : – Menjaga solat. – Lepasan Diploma atau Ijazah. – Bersedia menjadi ‘Duta Infitah’. – Mahir dalam tugasan admin ...

Read More »

Kisah Jutawan Akhirat Yang Memilih Menjadi Miskin

Kisah Jutawan Fakir Yang Menginspirasikan Beliau merupakan Jutawan Arab Saudi yang berjaya mengubah hidup beliau daripada seorang rakyat miskin hingga berjaya mengumpul kekayaan, Sulaiman Al-Rajhi, merupakan seorang dermawan yang terkenal di dunia. Beliau adalah pengasas Bank Al-Rajhi, bank Islam terbesar di dunia, dan salah satu daripada syarikat terbesar di Arab Saudi. Sehingga 2011, kekayaan beliau telah dianggarkan oleh majalah Forbes, ...

Read More »

Berminat Menjadi Home Tutor Tetapi Tiada Teknik Superb?

BERMINAT MENJADI HOME TUTOR TETAPI TIADA TEKNIK YANG SUPERB? =========================== Anda berminat memulakan kerjaya sebagai home tutor? Mahu mempelajari teknik pengajaran yang berkesan & boleh buatkan pelajar suka anda mengajar? CMN Global Consultant & Fakulti Sukse Network membawakan kepada anda Bengkel ‘Home Tutor Beyond Expectation’ ===== Apakah keistimewaan menjadi Home Tutor?? ===== – Dari sehari ke sehari industri ini semakin ...

Read More »

Mahasiswa Melabur Pusat Tuisyen RM55K

Saya kagum dengan semangat seorang anak muda ini. Saya perasan darah usahawan yang mengalir deras dalam dirinya. Merupakan mahasiswa di sebuah IPTA, dengan berbekalkan pengalaman dalam menguruskan home tuition selama beberapa tahun, sedang merancang untuk setup sebuah Pusat Tuisyen dan Transit (2 tingkat) dengan kos renovasi sebanyak RM55k. Alhamdulillah, sempat memberi cadangan sebelum beliau melabur dengan kos yang agak tinggi ...

Read More »

Sudah Bosan Mengajar Pelajar Lemah?

  Kadang-kadang bila kita mengajar terutamanya student lemah, kita rasa ‘fed-up’.. “Kenapalah budak ni, benda simple macam ni pun susah nak faham..” Kadang-kadang rasa kurang sabar. Dah ajar banyak kali pun masih susah nak faham. Sabar bro & sis. Ini sebab kita mungkin letakkan level pemikiran kita sama dengan pelajar tadi. Kita mungkin rasa benda tu mudah sebab kita dah ...

Read More »