Artikel Terkini

Apakah Legasi Yang Anda Ingin Bina?

Setiap orang yang dilahirkan di muka bumi ini ada potensi mereka yang tersendiri walaupun seorang OKU. Persoalan untuk kita, sudahkah kita mengenali potensi diri kita yang sebenar? Hanya dengan meletakkan potensi kita di tempat yang betul, baru ia akan terserlah dan menyinar 😃   Tersenyum apabila melihat semakin ramai yang memasuki bidang pendidikan ini. Ini menandakan bidang ini bagus dan ...

Read More »

9 Tabiat Jutawan Yang Sering Orang Salah Faham

Ramai menyangka jutawan hidupnya mewah, rumah besar, kereta mahal dan banyak, pakaian mewah dan sering berganti-ganti, sering melancong setiap masa.. Mungkin ada benarnya..namun.. Dalam Buku “The Millionaire Next Door.” oleh Thomas J.Stanley menemubual 300 orang jutawan. Apa yang didapatinya sangat memeranjatkan.. Kebanyakan mereka hidup sederhana. 80% berasal dari keluarga miskin atau sederhana. Mereka memakai pakaian yang tidak mahal dan jam ...

Read More »

Kenapa Gunakan Gelaran #CMNAvengers?

Orang tanya lagi.. Kenapa Famili & Networking  CMN Education Group digelar #CMNAvengers?? Kenapa bukan Superman, Batman, Ironman, Tak pun Cicakman, Keluangman, Boboboi ke..patriotik sikit 😉 Saya bukan fanatik The Avengers.. Tapi saya suka spirit The Avengers.. Masing-masing ada kelebihan dan kekuatan masing-masing. Tak lupa juga ada kelemahan juga.. Tapi, demi untuk menumpaskan kejahatan, mereka bersatu dan berjemaah. So, dalam nak ...

Read More »

Home Tuition Untuk Pelajar Lembab?

Home Tuition & Kategori Pelajar Ramai yang ingat golongan pelajar yang ambil perkhidmatan home tuition ini adalah pelajar yang lembab..pergi sekolah belajar asyik pantul je..dan susah nak menyerap pembelajaran. Betul ke? Hmmm..kalau disimpulkan daripada pengalaman kami yang setahun jagung ni, tak semua sebenarnya.. Ada banyak faktor yg mendorong ibubapa menjadikan tuisyen di rumah sebagai pilihan utama. Antaranya faktor keselamatan , ...

Read More »

Tip Fbads Untuk Newbie Pertama Kali

Petang tadi sempat beramah mesra, berkongsi & bertukar idea bersama #CMNAvengers iaitu Manager dan Usahawan Pendidikan CMN Education Group. Topik kami hari ini copywriting & fbads. Bagi saya, copywriting tak ada yang betul, tak ada yang salah… maksudnya, boleh saja nak buat macam mana pun. Cuma untuk pastikan copywriting kita mantap & dapat menarik perhatian, & mendapatkan engagement yang lebih, ada ...

Read More »

Serlahkan Potensi Diri!

Saya berjumpa dengan ramai orang yang mempunyai potensi dan bakat untuk pergi lebih jauh. Isu di sini ialah, kurang keyakinan diri. Solusinya, ialah buat sahaja perkara yang merisaukan kita. Dan kita akan mendapati bahawa sebenarnya perkara yang merisaukan kita itu tidak wujud pun sebenarnya. Fear is not real. It is in the mind. So, do the things that scare you. ...

Read More »

Bagaimana Menjawab Soalan Pelik Anak-Anak?

Menjawab soalan KBAT anak 😰😅 Pernahkah anak atau anak murid anda bertanya “Where do babies come from” atau “Bagaimana bayi terjadi?”. Apakah jawapan anda dan bagaimanakah reaksi anda? 🙂 Semua anak saya pernah bertanya soalan ini ketika kecil dulu. Tidak ada salahnya mereka bertanya kerana anak-anak semuanya bijak dan sangat curious dengan apa yang mereka perhatikan dan dengar di persekitaran ...

Read More »

Legasi Al-Fateh Live Dari Istanbul, Turki

Siapakah Muhammad al Fateh? Nama sebenar Baginda ialah Muhammad bin Murad Bin Muhammad Bin Bayazid. Baginda telah dilahirkan pada 29 Mac 1432 Masihi (833H) di Adrianapolis (sebuah bandar bersempadankan Turki – Bulgaria). Baginda dikenali dengan gelaran ‘Muhammad Al Fateh’ kerana kejayaannya membebaskan kota Constantinople. Baginda telah menaiki takhta seawal berusia 19 tahun lagi apabila menggantikan ayahandanya Sultan Murad II. Baginda ...

Read More »

Ingin Anak Anda Celik Kewangan Seawal 7 Tahun?

KIT BIJAK MENABUNG Kit ini berupa sebuah modul yang lengkap yang boleh membantu dalam pendidikan dan pembelajaran anak-anak di rumah berkaitan asas kewangan serta konsep pengurusan wang. Kit ini mengandungi : Sebuah Buku Panduan untuk ibu bapa Satu set 3 buah tabung iaitu SIMPAN, SEDEKAH, BELANJA Satu set 4 buah buku sebagai panduan untuk anak-anak iaitu Buku Seronoknya Menabung, Buku ...

Read More »

Bina Masa Depan Dengan Kerjaya Unggul Bersama MyCEO

Apa Itu MyCEO? MyCEO atau “Malaysia Children Entrepreneurship Orientation Program‟merupakan satu program pendidikan yang berorientasikan keusahawanan khusus untuk pelajar sekolah.   Menyedari betapa pentingnya keusahawanan itu dijadikan satu budaya masyarakat Malaysia di masa akan datang, MyCEO berperanan untuk memupuk kesedaran dan menanamkan minat kanak-kanak di dalam bidang ini sejak dari awal usia lagi. Ini bagi mengurangkan kebergantungan mereka terhadap pihak ...

Read More »

Bengkel ‘Starter Kits For Tutor Excellent’ 2016 Sudah Tiba!

Perhatian kepada mana-mana individu terutama kepada bakal tutor, tutor baru, pelajar IPT dan orang ramai yang berminat dengan dunia tuisyen dan tutor, ADA BERITA BAIK untuk anda!!!!   ============= ADAKAH ANDA? =============  Nak jadi TUTOR tetapi tiada PENGALAMAN?  Tak tahu FUNGSI & PERANAN sebenar seorang TUTOR?  Nak jadi TUTOR EXCELLENT yang DIMINATI RAMAI?  STRATEGI BERKESAN jadi ...

Read More »

Seminar ‘Fast Forward Your Business’ di London

MENYESAL JOIN!! Positive energy in ‘Fast Forward Your Business’ by Entrepreneurs Institute with Roger James Hamilton. Go..go entrepreneurs!! 😎 Banyak idea dan ilmu baru tengah ‘menggelegak’ dalam minda! Bersama crowd positif ‘Fast Forward Business’ ini, rasa excited + nervous nak bersama hampir 400 networking di Simposium Tutor Profesional Malaysia#STPM2016 nanti. Seat dah tak banyak tinggal. Kalau belum daftar, boleh daftar ...

Read More »

8 Kategori Usahawan Di Dunia Yang Perlu Anda Tahu!

Usahawan ada 8 kategori. Kita perlu tahu kita kategori mana supaya dapat lengkap-melengkapi dengan team kita. – Creator: kreatif mencipta sesuatu bijak delegate tugasan detail kepada orang lain – Star: dikenali dengan populariti dan mudah membina branding – Supporter: seorang leader yang mampu menaikkan semangat dan produktiviti anak buah – Deal Maker: sangat pandai dalam melakukan sebarang ‘negotiation’ – Trader: ...

Read More »

‘Home Tutor Sharing Session’ Berada di Melaka!

‘Home Tutor Sharing Session’ bersama warga Melaka. Alhamdulillah, mendapat respon positif dari warga Melaka 🙂 Ramai sudah memulakan langkah untuk berjaya dalam bidang ini dan membantu para pelajar. Program ini dianjurkan oleh Akademi Infitah Melaka dan CMN Group of Education. Jika ada sebarang pertanyaaan berkaitan Home Tuition & Quranic Home Based serta berminat menjadi Tutor di Melaka, layari facebook: Akademi ...

Read More »