Motivasi Bisnes Usahawan Muda

usahawan muda, young entrepreneur

Terkadang, onak dan duri yang pertama yang mendasari serta merintangi bagi mereka yang ingin memulakan bisnes sendiri adalah kekangan daripada pihak keluarga sendiri. Realitinya, majoriti mentaliti masyarakat kita masih beranggapan anak-anak mereka ‘sudah mendapat’ kerja apabila mereka ‘makan gaji’   Bagi mereka yang bercita-cita menjadi seorang usahawan itu bukanlah merupakan pekerjaan yang diiktiraf. Apatah lagi pekerjaan yang tidak mempunyai EPF, SOCSO dan lain-lain. Kebiasaannya mereka akan menjadi malu serta terbitlah gejala ‘inferiority complex’ apabila anak mereka tidak makan gaji disebabkan bagi mereka, orang yang tidak makan gaji serupa dengan dengan orang yang belum mendapat pekerjaan.

motivasi-usahawan-muda-bisnes-kerjaya usahawan

Itu belum pula bagi mereka yang ingin mencari calon menantu. Keutamaan tanpa ragu diserahkan kepada mereka yang berkerja dengan kerajaan. Kalau tidak berkerja gomen (government) sekalipun, kerja swasta masih boleh dipertimbangkan. Kalau bermenantukan orang bisnes atau usahawan ni takut-takut kalau bisnes merundum nanti, anak cucu bakal makan dedaun.

Makcik Peah : Maaf ya nak, makcik nak tanya sikit, anak ni kerja apa? Gomen ke kerja sendiri?

Bakal menantu : Kerja sendiri je makcik..

Makcik Peah : Wah! Bagus tu? Syarikat anak ni masuk dalam senarai bursa saham ke?

Bakal menantu : Belum lagi, makcik. Bisnes kecil-kecil je. Baru nak cuba berniaga sikit.

Makcik Peah : Ooo baru…… Macam ni lah nak, makcik tak boleh buat keputusan lagi, nanti makcik bincang dengan anak makcik dan bapanya. Kalau tak ada masalah nanti Insyaallah kami bagitau. Kalau tak ada apa-apa surat menyurat mahupun email, anggaplah permohonan anak tak berjaya. Jangan risau, ‘bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor’

Bakal menantu : Err..ok…Kalau begitu, saya mintak izin pulang dahulu..

Makcik Peah : Baiklah. Terima kasihlah nak sudi datang ni. Kalau company anak dah masuk bursa saham, bagitaulah makcik ya. Boleh kita bincang-bincang lagi..

Bakal menantu : Err..Insyaallah makcik. Terima kasih. Assalamualaikum.

Makcik Peah : Waalaikumussalam.   Maka pulanglah sang budak itu dengan pasrahnya. Harapannya telah hancur berkecai ‘bak kaca terhempas ke lantai’. Kasihan dia….

motivasi bisnes usahawan muda

Kisah di atas tiada kena mengena dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Namun ,itulah serba sedikit realiti masyarakat kita. Jiwa kita, mentaliti kita, masih jauh berbeza dengan bangsa lain yang menjadikan kerjaya bisnes dan usahawan itu bidang yang merupakan pilihan utama. Jika mereka tidak mampu berbisnes atau atas dasar minat barulah mencari pekerjaan di bidang swasta dan pilihan terakhir adalah berkerja dengan kerajaan.   Mungkin inilah antara ‘sumbangan’ dasar pecah dan perintah celupan penjajah British suatu ketika dahulu. Jadi, tidak hairanlah bangsa kita masih jauh ketinggalan dalam bidang perniagaan.

Kita sering mengeluh bila ditipu, diinjak, tetapi itulah yang harga serta maruah diri yang perlu dibayar bila ekonomi kita dipegang oleh orang lain. Tetapi tak usahlah menyalahkan bangsa lain, kerana ‘siapa yang berusaha dia yang akan mendapat hasilnya.’ Walaupun bangsa kita masih disuap dengan pelbagai bantuan, subsidi, pinjaman dan sebagainya tapi kita masih tidak mampu menggunakan peluang itu dengan sebaik-baiknya.

Kita masih belum mampu meniru keperibadian Rasulullah S.A.W yang merupakan seorang peniaga, atas akhlak dan kejujuran baginda maka baginda dikenali oleh masyarakat disekelilingnya dan isterinya sendiri, Khadijah Bt Khuwailid sehingga baginda dikenali sebagai “al-Amin” yang bermaksud seorang yang jujur dan ini memberikan satu kelebihan kepada dakwah baginda.   Malah Hasan Al-Banna, pendiri Ikhwan Al-Muslimin sendiri memberi galakan untuk berniaga hatta sekecil mana sekalipun. Kerana terkadang ada ‘harga’ yang perlu dibayar dan ada prinsip yang perlu digadaikan apabila kita menjadi orang bawahan.

Dengan berbisnes kita mampu menguruskan masa sendiri, meluangkan masa untuk kerja-kerja dakwah dan kebajikan dan mempunyai lebihan masa bersama keluarga.   Firman Allah S.W.T: Katakanlah:

“Jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai daripada Allah dan RasulNya dan (dari) berjihad di jalanNya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya.” Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang fasik” ( 9:24)

Kebiasaan halangan mereka yang ingin memulakan bisnes ini adalah risiko kerugian. Keuntungan dan kerugian itu merupakan lumrah dalam dunia bisnes. Kerugian yang dialami itu perlulah dianalisa agar ia tidak berulang lagi. ‘Kalau takut akan risiko usah bicara tentang perjuangan’. “Jika risau badai tsunami akan melanda jangan berpondok di tepi pantai’.   Sebetulnya, seorang manusia yang lahir di dunia ini sebenarnya sudah berhadapan dengan risiko. Malah seorang ibu yang melahirkan kita di dunia ini juga berhadapan dengan risiko kesakitan, kematian dan sebagainya demi untuk kehidupan seorang anak. Kemudian mereka membesarkan kita, mendidik kita, menghantar kita ke sekolah, menikahkan kita dengan berhadapan dengan pelbagai risiko. Kalau sedari mula lagi ibu bapa kita tidak mahu mengambil sebarang risiko, kemungkinan atas alasan itulah kita tidak mungkin berada di dunia ini.

Atas dasar itulah, jangan pernah malu dan berasa hina dengan berniaga secara sepenuh atau separuh masa hatta untungnya cuma RM2.99 atau berniaga di pasar malam mahupun goreng pisang di jalanan. Berbanggalah, kerana dengan berniaga itulah kita mampu berdikari sendiri tanpa perlu mengikut telunjuk sesiapa. Hasil yang diperolehi atas keringat sendiri itu pastinya suatu kebanggaan dan kepuasan yang tidak mampu digambarkan oleh mata fikiran. Bak kata seorang sahabat, berniaga ini seharusnya mendekatkan pergantungan kita dengan Allah kerana gaji kita tidak diberikan oleh sesiapa tetapi kita bertawakkal kepada Allah untuk beroleh rezeki atas perniagaan yang kita usahakan.

Tapi…makan gaji senang..Tiap-tiap bulan cucuk sahaja kad ATM…siapa kata senang? Makan gaji merupakan suatu amanah dari majikan…seharusnya kita memberi ‘all out’ atas kerja yang diberikan kepada kita…inilah yang susah sikit…fenomena meng’ular’, buat kerja yang tidak berkaitan dengan kerja, masuk lewat, balik awal. Ia seakan-akan suatu lumrah bagi pekerja makan gaji.

Azizi Ali, seorang juruterbang yang turut mempunyai pelbagai bisnes turut meningatkan para pekerja supaya tidak ‘mencuri masa’ sewaktu bekerja agar gaji yang diterima terjamin keberkatannya.   Gaji itu merupakan rezeki. Jadi, berwaspadalah selalu untuk mendapat rezeki yang berkat. Bagi pekerja yang produktif, teruskan sumbangan anda untuk memajukan agama, bangsa dan negara. Jika kita tidak berminat menjadi usahawan, sekurang-kurangnya kita menggalakkan orang lain yang berminat menjadi usahwan untuk berjaya dalam bidang ini. Mentaliti kita juga perlu diubah terutamanya para graduan, ‘bukan hanya mencari kerja tetapi mencipta serta menyediakan kerja’. Selamat berbisnes 🙂

Firman Allah S.W.T:

“Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu Aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? “(iaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahuinya,niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkan kamu ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam syurga Adn. Itulah keberuntungan yang besar.” (61:10-12)

p/s: Telah disunting semula seperti yang pernah tersiar dalam iluvislam

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA serta Eduinnovation UKM 2018 melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths). Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulkan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

3 Ciri Orang Berjaya Bersama Tuan Zuhairi Nopiah

3 Ciri Orang Berjaya Temubual oleh Tuan Zuhairi Nopiah, Motivator dan Penulis Buku ‘Law of ...