Gejala Yang Boleh Menyebabkan Bisnes Bangkrap

Hasil daripada pengalaman memberi konsultansi kepada usahawan-usahawan SME, saya berjumpa dengan ramai usahawan-usahawan yang tidak dapat berkembang atau tutup bisnes bukan kerana produk atau servis tidak bagus atau tidak laku, tetapi disebabkan pengurusan kewangan yang diambil enteng.

Antara faktornya duit syarikat dan duit sendiri bercampur. Ini antara gejala yang bahaya bagi sesebuah syarikat yang baru hendak berkembang.

Banyak bisnes yang berpotensi untuk maju tetapi tidak dapat pergi jauh kerana pengurusan kewangan yang tidak efisyen. Contohnya tidak mengasingkan duit bisnes dan duit peribadi. Tidak kurang yang terpaksa tutup atau terus bangkrap.

Apakah solusinya?

Pelajari atau cari ilmu berkaitan Financial Accounting & Management Accounting atau cari staf atau team yang mahir dalam bidang berkenaan.

Financial Accounting adalah ilmu kira-kira dalam bisnes.
Management Accounting untuk membuat keputusan dalam bisnes.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths). Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulakan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

Apakah Teknik Marketing Yang Sesuai Untuk Bisnes Anda?

Setiap perkhidmatan, produk dan bisnes ada cara dan teknik yang sesuai bergantung kepada mesej yang ...