Apakah Kepentingan Project-Based Learning STEM Dalam Pembelajaran?

Pernah dengar tentang STEM??

STEM ialah Pembelajaran yang telah dimulakan di negara maju seperti UK, US & Jepun.

Ia adalah teknik mendidik pelajar dalam empat disiplin tertentu – SAINS, TEKNOLOGI, KEJURUTERAAN DAN MATEMATIK.
.
=====
Tahukah anda lagi bahawa…
=====
.
+ Sistem pendidikan di seluruh dunia, terutamanya di negara maju sedang menuju ke arah pembelajaran abad-21… iaitu menekankan tentang STEM.
.
+ Menurut Kementerian Pendidikan, Malaysia memerlukan 270,000 pelajar SPM yang mengambil STEM setiap tahun berbanding 90,000 sekarang.
.
+ Kementerian Pendidikan menerusi Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 telah mula melaksanakan pelbagai strategi pengukuhan bagi subjek STEM dalam usaha melahirkan lebih ramai pakar dalam bidang ini.
.
+ Di Amerika Syarikat, 80% pekerjaan adalah berkaitan dengan bidang STEM. Dijangkakan, kebanyakan kerjaya pada masa akan datang adalah berkaitan dengan STEM.
.
.
======
Apa yang pentingnya STEM ni?
======
.
STEM membina dan mengajar kreativiti, penyelesaian masalah, kemahiran hidup, kebijaksanaan, kepintaran, kesabaran, rasa ingin tahu. STEM adalah apa yang membentuk masa depan kerana dunia kita berkembang dan perubahan.
.
Anda tahu… dengan mengaplikasikan STEM dalam pembelajaran harian anak anda, boleh melahirkan seorang SAINTIS MUDA yang kritis.
.
.
Anda kenal siapa AL-JAZARI?
.
Al-Jazari adalah seorang Saintis Muslim yang hebat. Beliau digelar Bapa Robotik. Anda mahu anak anda jadi seperti Al-Jazari?

Mulakan dari sekarang.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition, Quranic Home Based & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Mendapat Silver Award dalam Teachers' Innovation Carnival (T-NOVATE 2018) di UIA melalui Modul Funtastic Sains, Matematik & Fizik dengan konsep STEM (Science Technology Engineering Maths). Merupakan Penganjur kepada Bengkel 'Beyond Expectation Tutor' & 'Simposium Tutor Profesional Malaysia' yang mengumpulakan Tutor, Pendidik dan Usahawan Pendidikan dari seluruh Malaysia. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

Tutor Ini Buktikan Yang Kini Beliau Sudah Ada Ramai Student

“DARI CUMA DOK TUNGGU JOB MASUK JE… ‘TUTOR’ INI BUKTIKAN KINI DIA SUDAH ADA STUDENT ...