Apakah Itu Sistem ‘Licensing’?

Apakah itu Sistem Licencing?

Sistem licensing atau rakan niaga merupakan sistem dimana kita melantik usahawan atau rakan niaga yang ingin berniaga menggunakan kaedah atau metodologi bisnes kita.

Pemilik perniagaan dikenali sebagai licensor, manakala rakan niaga dikenali sebagai licensee. Secara amnya, rakan niaga yang dilantik bertindak sebagai duta bagi branding produk/perkhidmatan tersebut.

Licencing adalah proses pajakan yang dilindungi undang-undang iaitu, tanda niaga atau hak cipta, entiti (nama), kesamaan, logo, tanda dagangan, reka bentuk grafik, slogan, tandatangan, watak, atau gabungan beberapa elemen-elemen ini.

Pelesenan adalah satu cara untuk menggerakkan jenama perniagaan tanpa membuat pelaburan yang besar dalam sesuatu bisnes serta meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Namun, licensee tidak terikat kepada licensor dalam semua keadaan serta fleksible dalam menguruskan bisnes mereka.

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan lebih cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

10 Tip Ulung Bagi Memulakan Langkah Sebagai Tutor Tuisyen

Anda tidak semestinya mempunyai diploma mahupun ijazah dalam bidang pendidikan untuk mengajar tuisyen. Jadi bagaimana ...