Anda Tutor Yang Ingin Mengembangkan Bisnes Usahawan Tuisyen?

Perhatian: Untuk mereka yang ada pengalaman sebagai Tutor Tuisyen..

Adakah Anda Seorang Tutor Yang Mahu Kembangkan Lagi Kerjaya Tuisyen Anda Dengan Sistem Usahawan Tuisyen?

 

“Akhirnya.. Rahsia Untuk Membina Sebuah Legasi Dengan Menjadi Tutorprenur Kini Dibongkar…”

…Bahkan, Kami Turut Dedahkan Strategi & Taktik Berkesan Untuk Menmbina Sistem Legasi Bisnes Tuisyen…

Tahukah Anda, Pasaran Untuk Bisnes Tutor & Tuisyen Di Malaysia Adalah Sangat Luas Dan Tak Dapat Menampung Permintaan Ibu Bapa Yang Mahu Lihat Anak Mereka Berjaya Dalam Pelajaran.

Saya ada cerita menarik kalau anda mengajar sendiri dan bercadang untuk kembangkan bisnes mengajar anda…

Apabila disoroti semula bagaimana saya mula terjebak dalam bidang perniagaan, ada pelbagai perasaan yang bercampur baur, sedih, malu, dan sebagainya.

Pengalaman kegagalan demi kegagalan saya..

Sehinggalah saya menemui Teknik yang seterusnya membantu kami menguruskan lebih 50 cawangan Home-Based Learning di seluruh Malaysia, walaupun saya sendiri tiada di Malaysia.

Nak diceritakan pun segan, tapi disebabkan ia mungkin jadi iktibar untuk sesetengah orang, maka saya kongsikan juga.

Saya mula terlibat dalam bisnes secara serius selepas graduasi, ketika menunggu keputusan untuk sambung belajar ketika itu. Sebelum itu ketika belajar ada juga secara kecil-kecilan seperti menjual tshirt.

Disebabkan ada sahabat-sahabat yang membuat bisnes memberikan saya inspirasi untuk melibatkan diri dalam bisnes walaupun memang 0 (zero) sebenarnya tentang bisnes.

Kemudian, saya dapat tahu tentang perniagaan ternakan dan potensinya ketika itu. Dengan tiada ilmu dan kejahilan pada diri, maka saya telah melabur ribuan ringgit ke dalam bisnes yang tiada jaminan sebenarnya. Hanya berdasarkan cakap-cakap orang sahaja dan tanpa membuat kajian yang sebenar dan walaupun cuba bertahan namun akhirnya tersungkur juga.

Banyak wang, masa dan tenaga habis begitu sahaja. Hendak cakap pasal keuntungan..yellek..(kosong). Namun, ia menjadi suatu pelajaran yang amat berharga kepada saya.

Dalam masa yang sama, saya juga mengajar home tuition secara sambilan walaupun bekerja sebagai pensyarah ketika itu. Alhamdulillah, dengan menggunakan modal sosial dan ilmu, tambah dengan minat mengajar, maka ia menjadi suatu hobi bagi saya. Pada awalnya , saya beranggapan ia hanya dibuat untuk suka-suka sahaja dan rasa seronok bila dapat melihat pelajar-pelajar saya mengalami peningkatan dalam pembelajaran, sehinggalah sampai suatu suatu ketika permintaan melebihi masa yang saya ada.

Diringkaskan cerita, saya dan partner memulakan ‘Home-Based Learning’ dengan modal minima ketika itu untuk membuat marketing tanpa membuat sebarang pinjaman.

Alhamdulillah, ia dapat diteruskan sehingga ke hari ini walapun banyak cabaran dan dugaannya, tetapi dengan izin Allah dan bantuan serta sokongan dari keluarga, sahabat, mentor-mentor, ia masih wujud dan berkembang hingga ke hari ini.

business superb teraju3

Untuk memulakan bisnes, mentor saya cakap, mulakan dengan apa yang ada pada diri kita.  Jika kita tiada modal wang, kita mulakan dengan modal sosial, buat networking dan sebagainya.

Jika kita ada ilmu yang boleh diajarkan pada orang lain, mulakan dengan mengajar tuisyen, al-Quran atau apa sahaja kemahiran yang bermanfaat untuk masyarakat di luar sana. Jika kita ada sedikit wang, laburkan untuk ilmu, ini perkara yang saya pegang hingga ke hari ini supaya kurang risiko ‘langgar tembok’.

Jika kita nak dapatkan perkerjaan pun kita perlu belajar 11 tahun di sekolah, 3-5 tahun di kolej atau universiti. Tidak mungkin bila kita nak mulakan bisnes, kita semberono sahaja mulakan tanpa ilmu. Jika kita sanggup menghadapi risiko yang besar, itu lain lah 😉

=====================

Jika anda seorang tutor….

Ingat semula semasa awal-awal kita ambik keputusan untuk menyediakan servis mengajar. Apa niat kita?  Mungkin ada yang terfikir untuk mencari sumber pendapatan. Tapi sebenarnya kepuasan sebenar adalah bila kita dapat bantu pelajar-pelajar kita mengalami peningkatan dan berjaya. Betul?

private tuition gombak serdang kota bharu johor bharu melaka

Disebabkan ekonomi yang gawat, susah untuk saya mendapat kerja yang bersesuaian dengan kelayakan akademik. Jadi, saya ada buat kajian untuk mencari kerja sementara.

…Tutoring

Terkejut besar saya. Mak ayah sanggup bayar yuran sehingga 4 angka! asalkan anak mereka mahir dan ceerlang dalam pelajaran. 

Sekarang, pening kepala nak kembangkan bisnes tutoring supaya dapat bantu lebih ramai pelajar yang perlukan bimbingan tambahan.

Mungkin ini juga dapat bantu anda yang ada masalah dan keinginan yang sama seperti saya.

Oleh itu, kami ingin memperkenalkan…

“Formula 3T: Transformasi Tutor kepada Tutorprenur”

DRAFT 2-01-01-01-01-01

…Pertama Kali Rahsia dan Pengalaman  hampir 10 tahun dalam bidang ini dari seorang tutor Bertukar Menjadi Tutorpreneur Berjaya Dengan 9 Formula 3T yang didedahkan!..

Apa manfaat untuk anda?

  •    Anda bakal menerima limpahan pelajar tuisyen. hanya ikut formula 3T yang kami kongsikan
  •    Walaupun anda tutor part time sekarang, anda berpeluag untuk menambahkan klien dan tutor di bawah anda dan berpeluang meluaskan perkhidmatan ke seluruh Malaysia
  •    Anda dapat mulakan bisnes tutor anda dengan risiko sangat rendah dan tidak pelu berlatar belakangkan ijazah pendidikan
  •    Cara buat ibu bapa kata servis tutor anda terbaik dan rela hati sebarkan kepada kenalan sekeliling.

  •    Strategi paling mahal dikongsikan. Bagaimana anda boleh jadi kebal pesaing walaupun ada banyak pusat tuisyen atau tutor lain di kawasan anda

Adakah anda berimpian untuk berjaya dan hidup bebas dengan menambah nilai dalah hidup pelajar?

…Namun, disebalik niat murni anda tersebut, impian ini masih belum dapat digenggam?

Adakah disebalik berapa banyak buku yang anda baca, grup FB yang anda join, soalan yang anda pernah tanya …. dan kursus yang anda pergi… anda masih tak dapat nak cantumkan teka-teki kekayaan dalam hidup anda?

“…Mungkin sebelum ni kita rasa kita hanya nak fokus mengajar sahaja dan tak terfikir pun nak kembangkan lagi bisnes ni”

Pembaca yang saya kasihi…
Jika anda sedang mengalami perasaan seperti di atas, ia satu perasaan yang pernah saya alami.
Ia satu situasi yang saya sudah pernah hadapi. Sampai saya rasa tak menang tangan nak handle permintaan klien.
Jadual sudah penuh. Itupun terkejar-kejar ke sana ke mari untuk mengajar.
Kadang-kadang masa dengan family pun tak ada.

Atau anda mungkin belum sedar lagi, tapi apabila anda sudah sampai ke penghujung, munkin anda akan semakin jelas dan semakin yakin…

…bahawa impian anda yang paling besar dan paling penting dalam hidup, akan dapat dicapai dengan lebih mudah.

…dan bagaimana dengan ilmu yang betul dan pengalamanan sebenar dapat membantu impian anda menjadi seorang Usahawan atau Tutorpreneur menjadi realiti.

Saya faham, anda mungkin pernah terfikir tentang idea untuk kembangkan lagi perkhidmatan anda, tapi belum menemui cara yang terbaik.

Saya mohon anda bersabar untuk mendengar penerangan saya dan saya berjanji akan buat sehabis baik untuk terangkan sampai anda faham.

 

Dan kemudian jika anda tidak suka atau bersetuju dengan saya, anda bebas untuk membuat pilihan sendiri..

 

Jika anda bersetuju, mari kita mulakan.

Kejayaan Akan Datang Lambat Jika Anda Membuat Perkara Yang Sama Secara Berulang-ulang dan Mengharapkan Keajaiban!

 

Sudah berapa kali kita asyik melihat kejayaan orang lain.

Memang kita tumpang gembira atas kejayaan mereka.

Tetapi bagaimana pula dengan kita?

Anda mungkin ‘excited’ untuk belajar sesuatu ilmu dalam bisnes.

Kemudian berhenti setengah jalan sebab keyakinan tak cukup kuat lagi.

Jadi, kitaran ini akan berulang-ulang sehingga kita akan berasa penat dan letih kerana tiada apa-apa perubahan berlaku.

Jadi..
Inilah masanya untuk anda ke tahap yang seterusnya dalam bidang tuisyen ini..

Ini adalah “Blueprint” Yang Saya Temui Selama Hampir 10 Tahun dalam bidang ‘Home Based Learning’, Dan Ilmu Berharga kerana Menukarkan Sistem Biasa-biasa kepada lebih 50 Sistem Cawangan Di Seluruh Malaysia!

aini cfo cmn

Dalam masa lebih kurang 10 tahun ini, saya dan team telah menemui pelbagai kegagalan, cabaran dan sebagainya.

Saya pernah terduduk, terlentang dengan macam-macam masalah bisnes.

Bukanlah bidang tuisyen ni tak bagus, tapi saya sendiri yang tak pandai nak handle dan uruskan bisnes.

Apakah kesilapan Tutor yang biasa ditemui..

 

Kesilapan #1: Tidak Pandai Marketing!

Tetapi saya tiada ilmu pemasaran untuk kembangkan lagi bisnes itu.

Ia masih berada di **tahap yang sama** saja.
Tidak boleh naik lagi ke tahap yang lebih baik kerana saya tiada ilmu untuk luaskan lagi perkhidmatan.

Apa yang saya tahu hanya gunakan kaedah marketing konvensional yang kurang berkesan.

infitah penang

Kesilapan #2: Tak pandai uruskan bisnes

Bila pelajar semakin ramai, tak tahu pula nak uruskan mereka dengan baik.

Tak tahu bagaimana menguruskan kewangan.

Tidak tahu bagaimana menguruskan tutor dan staf dengan baik.

Duit syarikat dan duit sendiri bercampur.

Dapat duit yuran, kita belanja semuanya. Atau pun istilahnya ‘merompak duit syarikat’.

Sampai bila-bila pun bisnes tak akan maju.

 

Kesilapan #3: Tiada kelebihan & USP tersendiri

Kita sama sahaja mcam ramai lagi tutor dan usahawan tuisyen di luar sana.

Tiada apa-apa Unique Selling Proposition (USP), modul, niche tersendiri.

Apa yang membuatkan ibu bapa perlu meilih perkhidmatan kita berbanding orang lain?

Fikir betul-betul dulu ye 🙂

Cara Bangkit Semula Setelah Melalui Zaman Kegelapan

Saya sudah belanja puluhan dan mungkin juga ratusan ribu untuk belajar pelbagai ilmu sana-sini dengan pelbagaia mentor dalam dan luar negara.

Masa dan tenaga yang dicurahkan memang tak terhitung.

Saya terpaksa buat begitu kerana saya tahu dengan ilmu lah saya dapat berkembang.

Kemudian saya rangkumkan ilmu dari pelbagai aspek dan bidang.

Maka di situlah bermulanya “Formula 3T: Transformasi Tutor kepada Tutorprenur”

Untuk mencapai kejayaan, kita perlu berusaha.

Tak cukup berusaha, perlu ada ilmu yang betul hasil pengalaman sebenar.
Tak cukup ilmu perlu bermentor dengan yang telah berjaya.

Itulah yang saya lakukan selama-lama bertahun-tahun dan saya tidak pernah berhenti mencari ilmu dan berguru dengan mentor sehingga sekarang!

coach home tuition abs

Yang peliknya, ia tak rasa macam kita buat kerja!

Sebab Ia Sesuatu Yang Kita Betul-Betul Suka Dan Seronok Bila Dibuat.

Saya juga berjaya memilih bisnes yang saya sendiri suka buat.
Saya sudah jumpa strategi untuk memadankan apa minat dan passionate saya sambil membantu lebih ramai pelajar dan tutor di luar sana.

Dengan kita ‘kahwin-kan’ kedua-dua ini, saya berjaya memahami yang kita boleh buat bisnes yang kita seronok buat.

Saya rasa perkara ini sangat penting.

Jika kita mahu buat sesuatu yang memberikan kejayaan & kebahagiaan pada kita untuk jangkamasa panjang..

… sudah tentu kita mahu bisnes yang seronok untuk kita buat. Yang kita sanggup buat, dan tidak mengeluh apabila dibuat.

Sikit demi sikit, langkah-langkah yang perlu diambil untuk mencipta kejayaan dengan lebih cepat dan lebih mudah, menjadi lebih jelas kepada saya.

Kalau sekarang ekonomi kita agak terhimpit. Kita perlu lebih berusaha. Cari ilmu yang terbukti sudah terbukti.

Tak tahu di mana nak cari ilmu tersebut?

Mari kami bantu dengan Formula ‘short-cut’ ini…

Formula Mengembangkan Bisnes Tuisyen dihasilkan..

Setelah saya menyusun Formula ini, saya dapati yang bisnes yang saya jalankan lebih teratur.

Saya dapat pantau team saya dari jauh walaupun saya tidak berada di ofis atau bersama mereka.

Yang menariknya…

Bisnes makin berkembang dan pelajar kami semakin ramai dan demand tak berhenti-henti dari klien..
Syukur..

Rupanya bila saya berjumpa dan berbual dengan ramai Tutor di luar sana, mereka memang menghadapi masalah yang sama macam saya hadapi dulu.

Sebab itu saya sangat memahami apa yang anda lalui dan rasakan.

Kerana saya pernah melaluinya..

“Nak buat tusiyen ni, perlu ada ilmu perlu cukup untuk mengajar student dan mengembangkan bisnes.”

Kata-kata tu memang betul.

Tapi kita kena faham, ilmu tak pernah cukup.

Yang sebenarnya, kita memang perlu cari ilmu setiap masa.

Rupanya, benda-benda itu semua akan diperbaiki dari semasa ke semasa.

Buka tunggu perfect baru nak mula atau kembangkan.

Bak kata Zig Ziglar, “You don’t need to be great to start, but you need to start to become great!”

Kini saya bersedia berkongsi dengan anda semua walaupun terpaksa mengeluarkan ‘Senjata Rahsia’ saya dalam membangunkan bisnes ini.

 

Siapakah Kami?

Kenapa perlu percaya kami pula?

Ilmu bisnes ada di mana-mana.

Cari lah saja di buku, atau di Internet, pasti anda jumpa. Jadi kenapa pula perlu dengar apa yang saya nak kongsikan ni?

Ilmu tidak bermanfaat jika kita tak faham. Ilmu yang tak meresap dalam hati, tidak akan kita buat dan praktik. Saya yakin, yang saya mempunyai kebolehan dan pengalaman untuk memudahkan orang faham.

Bila mereka faham, mereka mudah buat dan laksanakan.Dan itulah perbezaan impak yang anda boleh dapati sekiranya anda mengikuti perkongsian dari saya.Saya juga memberikan tips bukan untuk pemasaran semata-mata tetapi juga:

  • Cara uruskan masa, terutama jika anda sibuk
  • Cara mengenalpasti perkara yang prioriti dilakukan
  • Cara rancang hidup yang lebih seimbang supaya lebih banyak masa untuk keluarga dan melancong
  • Anda juga boleh membantu serta melalukan kebajikan dengan wang serta masa yang anda ada.

Saya mahu melihat anda berjaya serta berkongsi ilmu dengan lebih ramai pelajar dan menggembirakan ramai ibu bapa.

Saya tak sanggup tengok kawan-kawan saya melalui kegagalan dan berada di takuk yang sama sepanjang masa

Saya tidak sanggup tengok anak bangsa pinjam duit along dan ceti kerana kesempitan hidup.

Saya tidak sanggup melihat anak bangsa merungut setiap kali harga minyak naik, atau GST diwujudkan atau bila subsidi dipotong tanpa melakukan apa-apa untuk mencari solusi.

Saya tidak sanggup berdiam diri apabila ada orang yang memerlukan bantuan.

Saya tak sanggup lihat apabila berlaku bencana besar kepada saudara-saudara kita, kita tak dapat buat apa-apa untuk membantu.

Jadi siapakah kami:

– Berpengalaman dalam membuka lebih 50 cawangan ‘Focus Learning’ Tuition di seluruh Malaysia & UK serta dalam proses untuk menambahkan cawangan. (Sistem yang membantu menguruskan bisnes dari UK)

– Telah membantu dan melatih lebih kurang 1546 Home Tutor yang aktif mengajar tuisyen di rumah.

home tutor beyond expectation johor bahru

coach mohd noor seminar tuisyen bengkel cikgu tuisyen home tutor private tutor

– Telah membantu ramai usahawan bisnes home tution dan pusat tuisyen untuk memulakan serta mengembangkan bisnes melalui CMN Education Group

 

cmn education group ayden innovation cmn avengers

bengkel tutor7

 

coach home tuition abs

– Menjadi Penganjur kepada Simposium Tutor Profesional Malaysia (STPM) yang telah dihadiri oleh pendidik, tutor, dan usahawan pendidikan dari seluruh Malaysia

stpm

simposium tutor profesional malaysia

– Founder kepada Malaysian Professional Tutor Association (MPTA)

STM

– Founder kepada ‘UK-Malaysian Entrepreneur Networking’

Jadi Ini 3 Langkah Mudah Yang Bakal Mengubah Hidup Anda. Ia adalah asas kepada 3T:

  • Anda akan dapat idea bagaimana nak cari niche anda yang tersendiri. Walaupun terdapat ramai orang tawarkan tuisyen, anda tidak perlu risau kerana anda senjata ‘hebat’ ini.
  • Mengajar dan memberikan perkhidmatan berkualiti kepada pelajar dan ibu bapa
  • Anda bakal mendapat pelanggan dengan menggunakan teknik marketing yang berkesan.
  • Kembangkan perkhidmatan ke serata pelusuk Malaysia
  • Anda ikuti teknik dan strategi untuk cari team dan kembangkan lagi dengan cara yang kurang risiko dan tidak memerlukan modal yang tinggi pun.

Ini Adalah Apa yang Anda Akan Perolehi Dalam Panduan Ebook & Video “Formula 3T: Transformasi Tutor kepada Tutorpreneur”

  • Bagaimana nak ketahui bidang spesifik yang akan ‘position’kan diri anda sebagai pakar
  • Bagaimana nak keluar dari persaingan serta menawarkan perkhidmatan yang membuatkan klien tak sabar-sabar nak daftarkan anak mereka
  • Bagaimana nak pilih imej branding yang kelihatan profesional di mata klien
  • Bagaimana nak gunakan teknik marketing offline seperti bunting, poster. Masih berkesankan lagi?
  • Bagaimana teknik marketing online yang sesuai dengan servis ini
  • Bagaimana menambah nilai servis anda supaya klien sanggup bayar dengan harga yang sedikit mahal, walaupun ada pesaing yang letakkan harga lebih murah
  • Cara kenalpasti siapa, dan di mana bakal-bakal pelanggan kita berada
  • Apakah dokumen-dokumen serta kontrak yang patut anda sebelum anda mulakan servis anda
  • Bagaimana nak menguruskan klien dan tutor serta operasi harian, mingguan, bulanan serta tahunan untuk menjamin bisnes anda beroperasi dalam keadaan baik
  • Bagaimana cara nak hire team serta dapatkan tutor yang bagus serta berkualiti untuk menjadi duta syarikat anda
  • Cara menguruskan kewangan dan akaun dengan lebih mudah, berkesan dan tidak membebankan kepala
  • Bagaimana teknik supaya klien kekal dengan kita sealma bertahun-tahun sehingga sanggup recommend servis kita pada orang lain
  • Bagaimana nak tingkatkan kualiti perkhidmatan kita dari semasa ke semasa dan pastikan bisnes kita relevan sepanjang masa
  • Bagaimana nak daftarkan syarikat serta jenis syarikat apa yang patut didaftarkan
  • Bila bisnes sudah berkembang, bagaimana ingin membuat pelaburan seperti membeli rumah

Anda mungkin hairan, bagaimana hanya dengan 9 Formula ini, kejayaan demi kejayaan dihasilkan. Tetapi sebenarnya, disebabkan ia sudah dipermudahkan dan di strukturkan mengikut pengalaman sebenar, maka yang bermula dari 0 pun boleh mengikutinya..

Apa kata tutor-tutor dan usahawan pendidikan yang kami telah bantu

home tuition3

testimoni home tuition 2

azlinda

home tuition testimoni4

Ada ramai lagi yang telah berjaya menambah bilangan pelajar serta membuka cawangan.

Anda berminat untuk mendapatkan panduan ini?

Harga sebenar ebook & video adalah RM150

Tawaran Early Bird Bagi 30 orang pertama hanya RM49 sahaja!

Whatsapp ‘Nama penuh_3T ke 013-2006840’ segera!

About Mohd Noor

Penulis dan Pemilik Blog coachmohdnoor.com. Pengasas CMN Education Group yang menguruskan lebih cawangan-cawangan tuisyen, Online Tuition & Digital Learning di seluruh Malaysia. Penulis 3 buah buku dan lebih 4 buah ebook. Bersedia dihubungi jika memerlukan bantuan dalam pengurusan tuisyen dan bisnes. Yakin Sebelum Berjaya. #MalaysiaTutorpreneurCoach

Check Also

[Fb Live] Strategi Kembangkan Bisnes Pendidikan Abad Ke-21

Pada zaman abad ke-21, dunia telah mengalamai perubahan yang sangat cepat dengan kehadiran teknologi. Tidak ...